2016. 26 szám

Június 29-i számunk tartalmából:

Egy szó: köszönjük!
Bár a magyar labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett Belgiumtól az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, ez a két hét megmutatta: van értelme továbbvinni a sportág reformját. Számos feledhetetlen pillanatot köszönhetünk a csapatnak, és nem utolsósorban azt, hogy pártállástól függetlenül az egész nemzet ünnepelte együttesünket.

Adalékok az Orbán-korszak értékeléséhez: Erős emberek
1. rész: Fürjes Balázs

Már még javában benne vagyunk, a jobboldal adós az Orbán-korszak általános, vagy legalább részleges leírásával, értelmezésével, miközben az ellenzék már hosszú ideje intenzív ideologizálással igyekszik a hazai és külföldi közvéleménybe egy általa készített torzképet plántálni. A jobboldali értelmiség mulasztását igyekszik most a maga módján egy kiragadott momentummal enyhíteni a Magyar Demokrata, amikor a korszak számos jellegzetességéből egy markáns jelenséget és annak főszereplőit kiemeljük. Szembetűnő ugyanis, hogy a miniszterelnök nagy előszeretettel kezdeményez olyan vállalkozásokat – idegen szóval projekteket –, amelyek egy adott terület felfrissítését, esetleg több évtizedes lemaradásának ledolgozását tűzik ki célul. E vállalkozások élére általában egy felkészült és határozott, magabiztos ember kerül, aki ezt követően feltétel nélküli háttértámogatást élvez. Feladata az, hogy az adott projektet időre, pontosan, a lehető legjobb minőségben sikerre vigye. Sorozatunkban a teljesség igénye nélkül olyan erős embereket mutatunk be, akik e felhatalmazás birtokában az eddigi magyar közfelfogástól eltérő, merész, célratörő és az esetek túlnyomó többségében maradéktalanul sikeres munkát végeznek, mivel úgy véljük – s bízunk abban, hogy majd az olvasó is egyetért velünk –, hogy ez a jelenség egyértelműen az Orbán-korszak egyik ismérve, sok más vonása mellett. Sorozatunkhoz az apropót a majd fél évszázada hanyatló magyar labdarúgás váratlan, de nem előzmények nélküli feltámadása adta. Idővel erre külön is kitérünk. Akkor hát ismerjük meg kicsit közelebbről az Orbán-korszak néhány erős emberét.

Csak a bizonytalanság biztos
A jóslatoknak megfelelő káosz köszöntött Nagy-Britanniára a Brexit-szavazás másnapján. A maradás mellett kampányoló David Cameron benyújtotta lemondását, a font harminc éve nem látott zuhanást produkált, multicégek megkezdték a munkahelyek Európai Unióba költöztetésének latolgatását, az Európai Unió alapítói pedig közösen szólították fel a briteket a mihamarabbi távozásra, egy nagy lapáttal rátéve a piac bizonytalanságára.

Goodbye, money!
A brit kilépéssel a világ ötödik legnagyobb gazdasági hatalma távozik az unióból, egyúttal a két jelentős pénzügyi központ egyike. Ám a brit gazdaság vélhetően hasonló kapcsolatot ápol majd az európai közösséggel, mint eddig, főleg, hogy a brit kereskedelemben az EU-átlagnál kisebb volt az uniós partnerek súlya. A döntéssel Magyarország uniós forrásokat, esetleg brit turistákat veszít, behozatalunkban, kivitelünkben, vagy épp a pénzügyi jelenlétben ugyanakkor marginális szerepet játszik Nagy-Britannia.

Erősít a német henger
Kiszelly Zoltán politológus szerint az Európai Unióban a britek kilépése után a német dominancia fog érvényesülni, amely az Európai Egyesült Államok megvalósítását tűzte ki célul. A kemény törekvésekkel szemben azonban az EU-n belül érdemes ellenállni, az előbb-utóbb szükségszerű kiegyezés ugyanis hasonló fellendülést hozhat, mint másfél évszázaddal ezelőtt.

A Honvédtelep orvosa
A szegények orvosának tartják a makói Honvédtelepen közel 47 éve praktizáló Sánta Sándort, akit idén, március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntettek ki. Az egykori polgármester, aki a rendelőt önerőből és társadalmi munkával építtette újjá, nagy tiszteletet vívott ki a helyi cigányság körében. Most felzárkóztató programot is indított.

Az arcomhoz kötődött ez az egész
Napjainkban a kizsákmányolás a globális nagytőke által történik, amely már minden helyi, minden természetes közösség, így a nemzet ellen is rohamot indít. Az én értelmezésemben a XXI. századi baloldal szükségszerűen nemzeti – mondta a Demokratának Schiffer András, az LMP leköszönő frakcióvezetője és társelnöke.

Németország keresi Németországot
Vajon mi zajlik le a német lélekben, amikor világraszóló eredményeket ér el az ipar, a gazdaság, a technika, a tudományok, a művészetek, az építészet, vagy éppen a futball területén, miközben megadóan tűri, hogy az országot elárasszák az idegen, elsősorban muszlim bevándorló tömegek? Miért nézik a németek széttárt karokkal a Nyugat alkonyát, miért teljesítik be a Thilo Sarrazin által felvázolt, cseppet sem fényes próféciát, amely szerint Németország felszámolja önmagát? Mi lappang a német néplélek mélyén? 2. rész

Inváziós hullám jön Afrikából
Néhány hete ismét fegyveres összecsapásba torkollott az Etiópia és Eritrea közötti évtizedes határvita. A két ország közti háborús feszültség és a szegénység miatt már eddig is sokan elmenekültek, miközben a fekete kontinensnek már ma is szembe kell néznie a túlnépesedés káros hatásaival. Az előrejelzések szerint 2050-ben minden negyedik ember afrikai lesz, az éhezés és a háborúk pedig a korábbinál is nagyobb migránsáradatot indíthatnak el.

Bartók az alap
Azt szeretném, hogy Bartókkal azonosítsanak minket, magyarokat, és ne hamis politikai prekoncepciók alapján – mondta Keller András, a szeptemberben Münchenben induló Bartók For Europe vándorfesztivál alapítója, aki a német sajtótájékoztatón a saját bőrén is megtapasztalta, milyen ellenérzéseket táplálnak hazánk iránt Nyugaton.

A bicikli forradalma
Lehet szeretni vagy nem szeretni, egy biztos, a kerékpár mára kikerülhetetlenné vált nemcsak a vidéki, de a nagyvárosi forgalomban is. Sőt, immár nemcsak sport- vagy közlekedési eszköz, hanem a társadalmi mobilitás, a fenntartható gazdaság eszköze és szimbóluma is egyben. Erre, mint minden társadalmi változásra, azonnal reagált a design is. Az Iparművészeti Múzeum Bringológia című kiállításán többek között kiderül az is, hogyan hat a bicikli és a design a globális társadalmi, ökológiai és gazdasági folyamatokra.

Ha reccsen a tű
Az élő zenére továbbra is igény lesz, mert varázsa nem pótolható – véli Frenreisz Károly zenész, aki zenekarával, a Skorpióval a július 1–3. közt Pakson megrendezett 24. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál egyik fő fellépője.

A vonal virtuóza
Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Zichy megrajzolt hősei címmel nyílt kiállítás: II. Sándor cár koronázási díszalbuma, Petőfi-, Arany-versillusztrációk, magánlevelek villantják fel a XIX. század második felében, zömmel Oroszországban élő és alkotó különc művész, Zichy Mihály grafikai és illusztrátori munkásságát.