Ha a Soros szervezetek globális társadalmat behálózó szövetére úgy gondolunk, mint egy pókhálóra, akkor elmondható: vannak a háló sűrűbben szőtt, középső részén lévő szervezetek és a lazábban, a periférián kapcsolódóak. Az előző kategóriához tartoznak a Nyílt Társadalom Alapítványokkal nyílt, kendőzetlen kapcsolatban állók, mint a Helsinki Bizottság vagy a TASZ. Jelen cikkünk témája viszont az utóbbi kategóriába eső Aspen Institute és annak közép-európai ága, az Aspen Institute Central Europe (továbbiakban: AICE).

Ez a két intézet első látásra hétköznapinak tűnhet. Legegyszerűbb oka, hogy nincs nyoma annak, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok nyíltan támogatnák. Legfőbb adományozóik között van azonban például a Ford Foundation, amelynek vezetőségi tagja Cecile Richards, a Planned Parenthood igazgatója. Rajtuk kívül a Rockefeller Brothers Fund és a Carnegie Corporation is támogatja őket, amelyek a (szerintük New York-i székhelyű) CEU támogatói is.

Ez egy olyan intézet lehet, amely összeköti a Soros-szervezeteket. Kezdjük ott, hogy vezetőségi tagja Sue Simon, aki korábban dolgozott a Nyílt Társadalom Alapítványnak és a Planned Parenthoodnak is. Az intézet alelnöke és szóvivője James M. Spiegelman 2001-ben csatlakozott, korábban Soros György „speciális asszisztense” volt.

Az Aspen Institute többféle képzést is tart. Ezek közül mi azt emeltük ki, amely olvasóink számára a legérdekesebb lehet. Az Aspen Institute Central Europe éves szinten (2017-ben már félévente) rendezi meg az Aspen Young Leaders (Fiatal Vezetők) Programot, 25-40 éves korosztálynak a V4 országokból. A részvételi díj 700 euró (átszámítva körülbelül 217 ezer Forint), évente 30 főt válogatnak ki a jelentkezők közül. Ha megnézzük az egyes évfolyamok résztvevőit, sok ismerős névre bukkanhatunk. Az alábbi felsorolásból kitűnik, hogy magyar részről jobboldaliak nem kerültek be a képzésre. Nézzük, akkor kik vettek részt ezeken a képzéseken:

2013-as évfolyam:

Heil Péter: a Gyurcsány-család érdekeltségébe tartozó ALTUS ZRt. tanácsadási igazgatója

Krekó Péter: a Political Capital igazgatója

2014-es évfolyam:

Gulyás Márton: baloldali aktivista, ismert, szinte hivatalos Soros-bérenc

Mészáros Antónia: volt ATV-s műsorvezető, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója

Dénes Balázs: 2012-ben 8 év vezetés után azért hagyta ott a TASZ-t, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány akkor induló európai szabadságjogi projektjét (Civil Liberties Project) vezethesse; idén pedig megalapította a Civil Liberties Union for Europe nevű szervezetet, kezdésnek 1,4 millió eurót kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól

2016-os évfolyam:

Magyar Kornélia: a Magyar Progresszív Intézet igazgatója

2017-es tavaszi félév:

G. Szabó Dániel: az Index újságírója, jelenleg a Magyar Helsinki Bizottságnak dolgozik jogászként

2017-es őszi félév:

Kustánczi Norbert: a 24.hu újságírója

Nem rendeltek hozzá évfolyamot, de ott volt az Együtt politikusa, Szelényi Zsuzsanna is a képzésükön.

Ejtsünk szót Aspen Review nevű folyóiratról is, amelyet az intézet negyedévente jelentet meg és közép-európai kiadásába az alábbi szerzők írtak:

Magyar Bálint: nem kell különösebben bemutatni senkinek az ő tevékenységét

Hunyadi Bulcsú: Political Capital

Teczár Szilárd: a Magyar Narancs újságírója, bár legtöbbeknek onnan lehet ismerős a neve, hogy ő támadta meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt a bulibelépőket, a férfiak egyenjogúságának védelmében

Az Aspen Institute honlapján az elmúlt rendezvényeiket böngészve is találtunk néhány említésre érdemeset. Ezek közül különösen érdekesnek találtuk egy 2010-ben szervezett programjukat: szövetségi bíráknak szóló szemináriumot rendeztek, amelyet a Nyílt Társadalom Alapítvány finanszírozott, és a nemzetközi emberi jogok és humanitárus jog nemzeti jogban való alkalmazásáról szólt. Erre 125 ezer dollárt kaptak, itt bizonyíték: LINK

Nem hasonlít a Helsinki Bizottság hazánkban tartott érzékenyítő tréningjeihez? Dehogynem. Ezekről már korábban írtunk. 2006. augusztus 3-án pedig maga Soros György beszélt az általa írt könyvekről az intézet nyári programsorozatának egyik állomásaként.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes pár sor erejéig megemlíteni az Aspen Global Leadership Network (Aspen Globális Vezetői Hálózat) kezdeményezést. Tekintettel arra, hogy a világ több mint 50 országában 2400 főnél is több tagot számlál, lehetetlen végigvennünk minden személyt, ám kettőt kiemelnénk:

Zohra Dawood ügyvezető igazgató, Nyílt Társadalom Alapítvány Dél-Afrika

– Sean Hinton ügyvezető igazgató, Soros Economic Development Fund

Nos, mindenki maga döntse el, hogy mit gondol a fent leírtakról, az itt-ott felbukkanó kapcsolódásokról Soroshoz. Szerintünk ritkán fordulnak elő véletlenül ekkora egybeesések.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg