Az emberek gondolkodása alapvetően különböző, ezért érdemes balliberális újságokat és honlapokat is olvasni (van belőlük bőven), hátha megértjük, mi van a fejükben. Az index.hu-n megjelent egy írás, ami segít megérteni az ellenzéki (vagy kormányellenes vagy balos vagy liberális vagy minek nevezzem) értelmiség világképét.

A cikk arról szól, hogy a politika milyen gyorsan képes a társadalmi normákat megváltoztatni, és erre egy amerikai példát hoz fel, amivel Trumpot ostorozza, de természetesen Orbánnak és híveinek is üzen vele. A lényeg: felmérést végeztek, ahol az alanyokat arról kérdezték, vajon támogatnának-e egy bevándorlásellenes szervezetet. Az egyik csoport nyíltan válaszolt, míg a másik titokban, névtelenül. A névteleneknél 54, a nyíltan válaszolóknál 34 százalék mondta, hogy igen, támogatna. Ezt a tesztet a 2016-os elnökválasztás előtt készítették. Majd röviddel Trump győzelme után ugyanazokkal a résztvevőkkel megismételték, és ekkor már a nyilvános csoportban is 48 százalékra nőtt az igennel válaszolók aránya, miközben a titkos nem változott.

A cikk írója azt sugallja, hogy a gonosz, gyűlöletkeltő pártok és politikusok győzelmével a társadalomban is elharapódzik a gyűlölet. A cím is beszédes: „Amikor a politika leépíti a társadalmi normákat”.

Valójában azonban egészen más történt. Mivel a titokban válaszolóknál az arány nem változott (sőt, még csökkent is egy kicsit), ez azt mutatja, hogy az emberek között semmivel sem nőtt a bevándorlásellenesség, mindössze annyi történt, hogy a megtorlástól való félelem miatt korábban sokan nem merték felvállalni a véleményüket, most pedig merik. Az új elnök tehát nem a gyűlöletet, hanem a nyíltabb, szabadabb, bátrabb világot hozta el, amikor az emberek úgy érezték, már nem kell annyira félniük a megtorlástól nézeteik miatt. (Jellemző, hogy a rejtőzködő helyeslők azért még mindig nagyobb arányban voltak jelen, tehát Trump győzelme után is maradtak olyanok, akik nem merték a véleményüket bevándorlásügyben felvállalni, mert féltek valamiféle megbélyegzéstől, retorziótól.)

Az index világképe szerint tehát az a jó világ, ahol az emberek csak az olyan véleményüket merik felvállalni, ami a balliberális, migránsbefogadó, nyílt társadalmas eszmerendszerrel kompatibilis, és azoknak kell rettegniük, akik másképp gondolkodnak. És ha a másképp gondolkodók ki merik mondani, amit gondolnak, az baj, az a „társadalmi normák leépítése”.

Köszönjük, hogy ismét elszólták magukat. Legalább tudjuk, ha az ő világuk kerül hatalomra, megint vigyáznunk kell arra, fel merjük-e nyíltan vállalni a véleményünket.