Fotó: mti, archív
Krámli Kinga énekesnő betegségének története a hétvégén felrobbantotta az internetet, és a médián is villámgyorsan végigszáguldott. Egyúttal azt is megmutatta, hogyan készülnek az ellenzéki lapok álhírei, amelyek szerint csaknem harmadik világbeli állapotok uralkodnak a magyar egészségügyben. 
Nézzük meg pontosan, hogyan is készül a tipikus álhír az ellenzék boszorkánykonyháiban: Krámli Kinga január 6-án, szombaton közzétett egy Facebook-bejegyzést. Ebben érzékletesen és hosszan taglalja “rejtélyes betegségét”, az endometriózist. Mint fogalmaz, “elegem van, nem bírom tovább. Úgy érzem, nem tudok teljes életet élni. Megtöröm hát a csendet, szeretném kiírni magamból, mit érzek, min megyek keresztül hosszú évek óta.” 
Az endometriózis lényege a méhet körülvevő méhnyálkahártya jelenléte a méhen kívül. Hasonlóan a jóindulatú daganatokhoz, szövethatárokat nem tisztelve tör be más szervekbe, roncsolva azokat – derült ki a posztból.
De legyen bármilyen veszélyes és fájdalmas a betegség, a legtöbb médium azért látott hírt a szomorú történetben, mert az énekesnő azt is leírta, hogy “nagyobb orvosi teamet: nőgyógyászt, sebészt, urológust igényel. Illetve egy eszközt: bélvarró gépet. Ilyen mély érintettségű endometriózisos műtétből viszont csak heti egyet támogat az OEP-utód (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő). Ezért a várólista is hosszú. Nekem most, jelen állás szerint 2022. január 19-én lesz az operációm. Négy év múlva. Pedig én addig nem bírom”. 
Rögvest le is csaptak rá, az RTL híradója hosszan részletezte a várólista szörnyűségeit, miközben ilyen szalagcímek lepték el az újságokat: “Négy év múlva műtenék csak meg a komoly fájdalmakkal élő énekesnőt”, vagy “Csak műtét enyhíthetne az énekesnő fájdalmán, 2022-re kapott időpontot”. 
A hatásvadász portálok pedig igyekeztek a leginkább szívhez szóló mondatokat kicsemegézni a posztból, például ezt:  „Nekem most, jelen állás szerint 2022. január 19-én lesz az operációm. Négy év múlva”. “Nagyon szeretném, ha lecsökkenne a várólista, ha nagyobb támogatást nyújtanának a műtétekhez, enyhülést adva a betegeknek. És nagyon szeretném, ha meghallanák a hangomat, mert ezt én már tényleg nem bírom.”
A szándék világos, újabb szemet illeszteni abba a végtelenül hosszú láncba, amelyben a hazai egészségügyet lejárató hírek, cikkek, megmozdulások kapnak helyet évek óta. 
Az események hatására ugyanakkor hétfőn megszólalt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő is, közleményben állítva, hogy nincs többéves várólista endometriózis műtétre, a sajtóhírekben megjelentekkel ellentétben a várakozási idő legfeljebb két hónap. Visszautasították azt is, hogy a NEAK csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. Mint írták: a beavatkozások finanszírozására a NEAK nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot, az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, illetve akár 100 százalékban támogatja a társadalombiztosító.  Sőt, a NEAK szerint a rendszer bevezetésének eredményeképpen a várólistán levő betegek száma a 2012-es 70 ezerről 2017 decemberére csaknem 60 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt – tették hozzá. 
„A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD-országok között” – áll az MTI-n megjelent közleményben. 
Ezt persze nem kürtölték világgá a korábban mégoly’ aktív médiumok, de ha mínuszos hírként le is hozták, nem is lehet kérdéses, hogy melyik állításnak volt nagyobb a visszhangja. 
Az ellentmondást végül maga az énekesnő oldotta fel, aki a nagy felhajtás miatt újra megszólalt az ügyben: “A teljes kép sokkal összetettebb, mint pusztán az én 2022- es időpontom, például klinika és orvos függő, hogy hol milyen hosszú a várólista. Én egy intézményhez és egy orvoshoz ragaszkodom, aki már 9 éve nyomon követi az állapotomat, és maximálisan bízom a szakértelmében” – írta, amiről belátható, hogy egészen más fényben mutatja meg az esetet. 
Egyébként különböző blogokban, fórumokon már korábban szárnyra kelt a hír, hogy Krámli Kinga egy bizonyos „sztárorvosra” vár, de erről többet itt nem írunk, mert nem vagyunk az álhírek hívei. 
A tanulság pedig az, hogy legfeljebb az ellenzéki média alternatív valóságában uralkodnak afrikai állapotok a magyar kórházakban, és a több éves várólistákat sem eszik olyan forrón.