Érvénytelen a Basescu leváltásáról szóló népszavazás
2012-08-21 13:43:13
Csere Zsuzsa

Érvénytelennek nyilvánította a román alkotmánybíróság a Traian Basescu államfő leváltásáról július 29-én tartott népszavazást - adta hírül a Mediafax hírügynökség.

A taláros testület döntése szerint Basescu visszatérhet az elnöki hivatalba, miután az alkotmánybírósági határozatot felolvassák a parlamentben.

Az ülésről távozó alkotmánybírák úgy nyilatkoztak az újságíróknak, hogy a döntést kétharmados többséggel hozták meg. Ez azt jelenti, hogy a kilenc alkotmánybíró közül legalább hat az érvénytelenítés mellett foglalt állást.

Az alkotmánybíróság - a döntésről kiadott sajtóközlemény szerint - megállapította, hogy a népszavazást szabályosan bonyolították le, valamint megerősítette a központi választási iroda által közölt végeredményt. Megállapította azt is, hogy a referendumon nem vett részt az állandó választói névjegyzékben szereplő állampolgárok legalább fele plusz egy fő, ami az érvényesség előfeltétele lett volna.

Attól a pillanattól, hogy az alkotmánybíróság határozata megjelenik a hivatalos közlönyben, megszűnik Crin Antonescu ideiglenes államfői mandátuma, Traian Basescu pedig visszatér az elnöki hivatalba.

Románia 18,3 millió választójoggal rendelkező állampolgára közül csaknem 8 és fél millió adta le voksát a népszavazáson, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 46,24 százaléka. A részvevők 87,5 százaléka (7,4 millió) szavazott igennel és 11 százaléka (940 ezer) nemmel Traian Basescu leváltására. A felfüggesztett államfőt támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt bojkottálta a népszavazást, vagyis híveit arra buzdította, hogy ne vegyenek részt a referendumon.

A tanácskozás idején mintegy 200-an tüntettek az intézmény előtt, és azt követelték az alkotmánybíróságtól, hogy nyilvánítsa érvényesnek a referendumot.

(MTI)

digitalstand25

ADemokrata_www.demokrata.hu

BM-kicsi


mentsver


k_aurusEseménynaptár
<
>
<
>