A konferencia előadója a modern kor emberére leselkedő nyomasztó kilátásokról beszélt:
– Bizony, szörnyűséges manapság, az iparosodott, úgynevezett fejlett világban élni, hiszen megannyi veszély leselkedik az egészségünkre. Nem kétséges a környezetszennyezés hatása a különböző rettegett halálos kórok kialakulására: a rák, a szív- és érrendszeri betegségek mind megrövidítik az életünket. És szólhatnánk a káros UV-sugárzásról, az ételeinkben lévő adalékanyagokról, a génmódosított élelmiszerekről, a dohányzás és a korán bekövetkező elmúlás közötti összefüggésről.
Ezután felkonferálták a következő tudóst, egy középkorú professzort. Amint belépett a terembe, furcsa öltözete és különös szóhasználata alapján gyorsan kiderült, hogy félreolvasták a titulusát, valójában nem középkorú, hanem középkori.
– Isa, feleim, kutakodásaim nyomán az következő argumentumokat sorjázom az háború és az korai halálokok összvefüggése tárgyában. Sok idő óta tanulmányozám e témát, és arra juték, bizony van összvefüggés az fiatalok elhullása, sok ifjú virágjában pusztulása és a gyakori harcok, háborúságok között. Szinte tömegével hullanak el 20-22 esztendőt megérvén, akár fiatalságuk legszebb virágjában szakíttatnak le. A korai halál­okok között megemlítendő a kard, a dárda, a nyílvessző, a tőr, sőt a fokos es. De ha ezt megússza is valaki, ott leselkedik reá a vér elfertőződéséből következően, szörnyű kínok közepette beálló kimúlás. S ha mindezt megúszta, jő a döghalál a temetetlenekből áradó miazmás levegőtől, a kolera a fertőzött víztől. S ha valaki szánná ezen ifjúkat, hát lássatok még többet: csecsemők, kikkel az torokgyík végez, asszonyok, kik a szülésbe vesznek oda, jaj mily tömegben. Az éhínség, a hideg, köszvény és himlő szedik az áldozatukat. Az erdőben farkasok és veszett rókák leskelődnek. Oszt ne sirassátok magatokat, hanem inkább adjatok hálát az égnek, hogy ebben a korban éltek. Meg aztán, feleim, az a helyzet, hogy pur es homu vogyunk.