Nagyszabású nyári kampánnyal erősítené a nagykövetség a horvát-magyar kapcsolatokat
2012-06-11 13:47:25
Csere Zsuzsa

A kormányzati-politikai célokat támogató „a foci összeköt” elnevezésű programsorozat Horvátország és Magyarország kapcsolatát rendhagyó módon, a 2012-es Labdarúgó EB köré épülve a közös szurkolás élményén keresztül kívánja erősíteni.

„Magyarország és Horvátország összefogása a közép-európai országok együttműködésében kulcsfontosságú. Együtt képesek vagyunk jobban érvényesíteni érdekeinket és széles, erős növekedési övezet jöhet létre a térségben” – mondta el Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a Horvát Köztársaság Budapesti Nagykövetsége által fémjelzett, a horvát-magyar barátság jegyében indított kampány megnyitóján.

Magyarország és Horvátország kapcsolata napról napra erősödik; a jószomszédi viszony továbbfejlesztése napirendre került már a két ország miniszterelnökének május 7-i egyeztetésén, és megállapodás született a magyar-horvát kormányközi vegyesbizottság ülésezéseinek felújításáról is. Mindkét ország számára kiemelt jelentőséggel a bír a magyar-horvát kapcsolatok fejlesztése gazdasági, kulturális, turisztikai területeken egyaránt.

„Gazdasági vonatkozásban a legfontosabb az infrastruktúra, azon belül is az energetika területén kulcsfontosságú diverzifikáció és ellátásbiztonság kérdése, de hasonlóan jelentős feladat a fiumei kikötő fejlesztése és az ahhoz szükséges vasútfejlesztés is” – mondta el Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a Horvát Köztársaság Budapesti Nagykövetsége szervezésében megrendezésre kerülő „a foci összeköt” programsorozat megnyitóján.

A vasárnap elkezdődött nagykövetségi programsorozat kormányzati-politikai célokat támogatva a közös szurkolás élményén keresztül a horvát-magyar barátságot hivatott mélyíteni, és arra buzdít, hogy ha már a mieinket nem láthatjuk a pályán, miért ne szurkoljunk annak az országnak, amelyet nyaranta a legszívesebben látogatunk és amelynek lakóival 801 évnyi közös történelemre tekinthetünk vissza – azaz Horvátországnak. A közös szurkolás részeként a horvát válogatott EB-mérkőzéseit a budapesti Akvárium Klubnál felállított kivetítőnél változatos játékok, horvát gasztronómia illetve horvát származású előadók koncertjeinek kíséretében lehet figyelemmel kísérni a csoportmérkőzések mindegyikén.

A miniszterelnök-helyettes szerint „a foci összeköt” programja – mely Zágrábban és Budapesten egyaránt a másik nemzet sajátosságai köré épül – a gazdasági együttműködés mellett éppoly fontos kulturális közeledést hivatott elősegíteni, méghozzá a lakosságot közvetlenül érintő, őket bevonó módon.

„Két nemzet összefogásának kifejezésére az egyik leghatékonyabb eszköz a sport; a közös szurkolás élménye reményeink szerint tovább mélyíti a horvát-magyar barátságot. Bízunk benne, hogy „a foci összeköt” program egyfajta példaként szolgálhat hasonló, a nemzetek közötti összetartást nemcsak a diplomácia, de a lakosság szintjén is erősítő kezdeményezések számára” – tette hozzá a program budapesti megnyitóján Ivan Bandić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete.

digitalstand25

ADemokrata_www.demokrata.hu

BM-kicsi


mentsver


k_aurusEseménynaptár
<
>
<
>