A menekültválság kezdete óta soha nem látott magasságokba ugrottak Németországban az önvédelmi fegyverek eladási statisztikái. A Deutsche Welle már december közepén, tehát még a kölni események előtt jelezte, hogy a német fegyverkereskedők egyesületének felmérése szerint a németek egyre gyakrabban vásárolnak önvédelmi eszközöket.

A polgárok szerint, ha egy terrortámadás megtörténhet Párizsban, akkor Németországban is előfordulhat ilyesmi. A legnépszerűbb termékek között megtalálhatjuk a késeket, a pisztolyutánzatokat, de az utóbbi időkben már egyre keresettebbnek számítanak az éles lőfegyverek is. A szövetség szerint az értékesítési volumen megduplázódott az előző évihez képest. A kereslet olyan magas volt a kábító fegyverek és paprikaspray-k iránt, hogy néhány városban átmenetileg a készletek is teljesen elapadtak.

Egy telefonos felmérés azt is megállapította, hogy egyre több ember kér korlátozott fegyvertartási engedélyt, amellyel gáz- és különböző jelzőpisztolyt tarthatnak maguknál. Ennek kiváltása mintegy 50 euró, 18 éves kor felett pedig bármelyik német állampolgár kérheti. Ilyen engedéllyel 2005-ben 2710 fő rendelkezett Kölnben, amit nem mellesleg az iszlamisták egyik németországi központjaként tartanak számon. A város rendőrségének szóvivője ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy 2010 óta átlagban 150 ilyen engedélyt adtak ki évente, de ez a szám 2015-re megduplázódott. A fegyverkereskedők szerint ennek oka egyértelműen az, hogy megnőttek az állampolgárok önvédelmi igényei.

A bevándorlási válság miatt a rendőrök hihetetlenül túlterheltek Németországban, ezt pedig az állampolgárok is érzékelik, ami ugyancsak hozzájárulhat a félelmek erősödéséhez, mondta Rainer Wendt, a rendőri szakszervezet elnöke, majd megnyugtatásként hozzátette, hogy Németország az egyik legbiztonságosabb ország a világon. A nagy számban érkező migránsok, illetve a terrortámadások után azonban a németek elbizonytalanodtak, de Wendt szerint ezekkel a fegyver­utánzatokkal csak a félreértések száma fog megnőni, hiszen könnyedén félreérthetik a hatóságok. A szakszervezet vezetője szerint sokkal jobb, ha kéznél van a mobiltelefon, amivel vészhelyzet esetén hívhatják a rendőrséget. Ám Wendt nyilatkozatára a december 31-i események alaposan rácáfoltak…

Egy kiszivárogtatott rendőrségi jelentés szerint 2014-ben 38 ezer bevándorló követett el bűncselekményt, vagyis naponta legalább száz bevándorlók által elkövetett jogsértés történik, beleértve a német nőkkel szembeni erőszakos cselekményeket, továbbá szúró-vágó fegyverekkel elkövetett támadásokat, rablásokat és betöréseket, írja a Gatestone Institute elemzése.

A gázspray- és gázpisztolyeladások emelkedésével párhuzamosan egyre többen igényelnek engedélyt éles fegyver tartásához. A vásárlók összetétele szerteágazó, a nyugdíjastól a családanyáig sokan érdeklődnek fegyverek után.

Schleswig-Holstein tartományban közel tízezer embernek van fegyvertartási engedélye, amely a valaha mért legmagasabb szám.

Szászországban soha nem látott arányban növekedtek a paprikaspray-, könnygáz-, gázpisztoly- és számszeríjeladások. Egyes üzletek több önvédelmi fegyvert adnak el naponta, mint a menekültválság előtt egy hónap alatt. Berlinben a fegyvertartási engedélyhez folyamodók száma 50 százalék körüli emelkedést mutat. Stuttgartban a helyi fegyverboltok négyszeres keresletnövekedésről számolnak be augusztus óta.

A német hatóságok eddig mindent megtettek azért, hogy eltussolják a tömeges bevándorlás és a német állampolgárok önvédelmi fegyver iránti igényének megnövekedése közötti összefüggéseket. A kölni események azonban kinyitották a zsilipet: ma már a német média sem hallgatja el, hogy igenis van összefüggés.

A kölni rendőrségre szokatlanul sok kérelem futott be, tudatta a rendőrségi szóvivő a Spiegel online értesülése szerint. A kérelmek száma nemcsak Kölnben, de a környéken is megszaporodott, mivel a fegyverviselési kérelmeket az állandó lakcím szerint illetékes rendőrkapitányságnál kell benyújtani.

Nem csoda, hogy ebben a helyzetben a német polgárok nem látnak más megoldást. „Szomorú, de igaz: nem érezzük többé biztonságban magunkat a saját országunkban” – írja az egyik hozzászóló a kölni rendőrség facebook-oldalán.

Hernádi Zsuzsa