A paksi atomerőmű két új blokkjának felépítése jelentős számú munkahelyet teremt, közvetve pedig több tízezer ember megélhetését biztosítja majd. A huszonegyedik század eddigi legnagyobb magyarországi beruházása emellett óriási lehetőséget jelent a hazai vállalkozások számára is.

A paksi atomerőmű Tolna megye legnagyobb munkáltatója. A beruházás gazdasági-társadalmi jelentőségét jól tükrözi a most működő blokkok létesítése: az atomerőmű építése előtt Paks lakossága alig 13 ezer fő volt, ma 20 ezren laknak a városban. Az atomerőmű működése érezhető hatást gyakorol a régió foglalkoztatottságára is, hiszen Tolna megyében a munkanélküliségi ráta körülbelül az országos átlag fele. A megyében a jövedelmek is magasabbak, a dél-dunántúli régióhoz képest majdnem 15 százalékkal, köszönhetően az atomerőmű pozitív gazdasági hatásainak. Gazdaságélénkítő szerepe lesz annak is, hogy az új blokkok létesítésén és majdani üzemeltetésén dolgozók fizetőképes keresletet teremtenek majd jó néhány szolgáltatónak és vállalkozásnak, megélhetést nyújtva ezáltal számukra.

– Az atomerőmű ma a hazai villamos­energia-fogyasztás egyharmadát adja, a legolcsóbban termelő erőmű, így jelentősen hozzájárul a fogyasztói árak megfizethető szinten való tartásához. A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartása tehát alapvető gazdasági érdek – mondta a Demokratának Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, hozzátéve, ha nem épülnének meg az új blokkok, két évtizeden belül be kellene zárni az atomerőművet, s ezzel Paks térségében is munkahelyek szűnnének meg. Az épülő két új atomerőművi blokk ezzel ellentétben jelentős számú új munkahelyet teremt Tolna megyében: közvetlenül mintegy 8 ezer embernek ad majd munkát.

Az új blokkok építése rendkívüli feladat, óriási mennyiségű alapanyagot, kiváló szaktudást és logisztikát igényel. A több tízezer tonna berendezés beszállítása, legyártása és szerelése, valamint több százezer tonna építőanyag felhasználása révén közvetve több ezer ember – mérnökök és szakmunkások – számára biztosít hosszú távú munkalehetőséget a projekt. Az új blokkok létesítése után az üzemeltetés is minimum hat évtizedre teremt új munkahelyeket, hiszen azok tervezett üzemideje 60 év. Az építéshez, üzemeltetéshez kapcsolódó vállalkozásokat (például infrastruktúrafejlesztés, vendéglátás, szállás, kultúra, oktatás, szabadidő, sport, orvosi ellátás) is figyelembe véve több tízezer ember megélhetését biztosítja majd a beruházás.

Az atomenergiának a magyarországi energiamixben történő hosszú távú megtartása a Magyar Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Energiastratégia egyik fontos alaptétele. Ezáltal csökkenthető Magyarország egyoldalú energiafüggőségéből – a jelenlegi több mint 30 százalékos villamosenergia-importból, valamint a 80 százalékos földgázimportból – adódó kockázat, garantálható a mindenkori biztonságos, kedvező árú villamosenergia-ellátás, továbbá lehetővé válik a hagyományos energiahordozók – szén, földgáz, olaj – részarányának csökkentése, így az energiaellátással kapcsolatos üvegházhatású gáz kibocsátásának mérséklése. Az atomenergia alkalmazása az alacsony termelési költsége által a nemzetgazdaság versenyképességéhez is jelentősen hozzájárul.

Előzetes számítások alapján a magyar villamosenergia-rendszerben jelenleg beépített erőművi teljesítőképességnek 2017-ben már csak 70 százaléka áll majd rendelkezésre, 2027-re pedig csak alig több, mint 50 százaléka. A teljesítőképesség csökkenésének oka a jelenleg működő nagyerőművi park kiöregedése, illetve gazdasági megfontolások – a jelenlegi európai piaci helyzet, illetve a pillanatnyilag előnyös feltételek mellett elérhető import kapacitások – miatt történő leállítása.

A hazai villamosenergia-termelés 36 százalékát adó paksi atomerőmű négy meglévő (egyenként 500 megawatt teljesítményű) blokkját a most megvalósítás alatt lévő 20 éves üzemidő-hosszabbítást követően 2032–2037 között le kell állítani. Az így kieső kapacitások, különösen a paksi atomerőművi blokkok pótlása kulcsfontosságú a villamosenergia-ellátás zavartalanságát, az ellátásbiztonság fenntartását tekintve, főleg mivel a következő 15 évben az előrejelzések alapján körülbelül évi 1 százalékkal nő majd a villamos energia iránti igény.

Márpedig a kereslet folyamatosan növekszik: 2014-ben és 2015 első fél évében is nőtt hazánk villamosenergia-fogyasztása. Az előrejelzett 2014. évi közel 1 százalékos éves növekedést az idei év első fél évében kiemelkedően magas érték követte: 2015 első fél éve villamosenergia-fogyasztása 2,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos fél évi fogyasztásánál. Ráadásul 2015. július elején megdőlt a hazai villamosenergia-rendszer terhelésének nyári rekordja: július 8-án az ország villamosenergia-szükséglete elérte a 6456 megawattos negyedórás bruttó átlag csúcsértéket, ez egyelőre új nyári terhelési csúcs. A rekkenő hőségben feltehetően mind a klímaberendezések, mind a hűtők és hűtőházak gyakorlatilag folyamatosan működtek. A csúcs érdemben, egy mai paksi blokk teljesítményének negyedével haladta meg a valaha mért legmagasabb nyári teljesítményigényt (6320 megawatt).

A villamosenergia-felhasználás növekedésének okai között kiemelkedő szerepet játszik a GDP növekedése, ezen belül is leginkább az ipari termelés meglódulása. Tavaly 5,4 százalékkal, idén az első fél évben pedig 7,7 százalékkal bővült az ipar – ilyen mértékű bővülés már az árampiacon is érezhető, mivel a fogyasztóknak értékesített villamos energia közel felét az ipar használja fel. Az új blokkok tehát garantálják majd a villamos energia alacsony termelési költségét, ez körülbelül 17 Ft/kWh-t jelent a jövőben.

Minden feltétel adott az olcsóság mellett a projekt megtérülésére is: a magyar állam, harmincéves futamidővel, alacsony kamatozású államközi hitelt vett fel, ami kedvező piaci viszonyok esetén előtörleszthető. Vagyis nincs pénzügyi kiszolgáltatottság Oroszország irányába, ha a nemzetközi pénzpiacon olcsóbban jut az állam pénzhez, akkor kiváltható az orosz féltől kapott hitel.

A felkészülés jegyében tavaly megkezdődött a lehetséges vállalkozók, beszállítók feltérképezése is. Az új atomerőművi blokkok létesítésében komoly gazdaságélénkítő potenciál és jelentős növekedési lehetőség rejlik a hazai vállalkozások számára. A beruházás új munkalehetőséget jelent a mérnöki-tervezési, villamos- és irányítástechnikai, építészeti és gépészeti terület számára, de az ezekhez kapcsolódó egyéb gazdasági szervezetek számára is kiemelt fontossággal bírhat. Eddig több mint 400 cég jelezte, hogy részt venne a beruházásban. A vállalkozások döntő többsége konkrét beszállítói, üzleti lehetőséget lát a projektben, és felkészültnek tartja magát a részvételre. A jelentkező cégek nagy része szerint szükséges az atomerőmű kapacitásának fenntartása, és az új atomerőművi blokkok létesítése hasznos a magyar gazdaság számára. Eközben az orosz fél vállalta, hogy akár 40 százalékos magyar beszállítói arányt garantál, ha a cégek megfelelnek az előírt magas követelményeknek. A gyakorlatban ez a hazai vállalatok árbevétel-növekedését eredményezi, ráadásul mindez az 1200 milliárd forintot is meghaladhatja, ami számottevő adóbevételt jelent az államháztartás számára is. Az egyes szakaszokra a fővállalkozó által kiírt tendereken jelentkezhetnek majd a kivitelezők.

– Az épülő új blokkok azonban nem csak gazdasági szempontból fontosak. Tolna megyében már most is számos sport- és kulturális egyesületet, intézményt támogat a paksi atomerőmű. Idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű lehet a júniusban Bátaapátiban átadott kis- és közepes radioaktivitású hulladéktároló látogatóközpont, amely a reményeink szerint 50 ezer látogatót is hozhat a térségnek évente – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy kapcsolt beruházásként fontos szerepet tölthet be az épülő Duna-híd is, ezzel a kalocsai régióból több ember számára nyílik lehetőség arra, hogy részt vegyen az új blokkok építésében és majdani üzemeltetésében, továbbá a beruházás és a kapcsolódó tevékenységek kiszolgálásában.
A szakemberek jelenleg vizsgálják, hogy esetleg a híd nemcsak közúti, hanem vasúti összeköttetést is jelenthetne majd a Duna két partja között, amely több helyi és nemzetközi cégnek is komoly segítséget nyújt, hiszen jóval rövidebb útvonalon lehet majd közlekedni a Duna bal és jobb partja között.

Takó Szabolcs