Kereken harminc esztendővel a Queen legendás budapesti fellépése után Brian May gitáros Kerry Ellis, a londoni West End és a New York-i Broadway legújabb, legnagyobb sztárjának oldalán ismét a fővárosba látogat, hogy a neves évfordulót egy dupla koncerttel ünnepelje a Budapest Kongresszusi Központban.

Már 1983-ban elkezdtek dolgozni a koncert megszervezésén, azonban a felajánlható összeg közel sem volt szinkronban a Queen költségeivel, hiszen már akkoriban is tucatnyi kamion szállította a felszereléseiket két turnéállomás között, saját színpadot építettek elképesztő világítással, mindezt hazai keretek között elképzelhetetlen lett volna megvalósítani – mondta el a Lángoló gitároknak adott interjúban néhány éve Hegedűs László, a legendás buli szervezője. Később azt az ajánlatot tették a zenekarnak, hogy felvehetnének nálunk egy élő albumot, az együttes menedzserét viszont egy televíziós felvétel gondolata érdekelte inkább. Végül ez nyitotta meg a kaput a koncert előtt: előre megbeszélték, hogy a felvételt 35 milliméteres filmre fogják forgatni VHS-re, ami abban a korban elképesztő minőséget jelentett. A megvalósítás nem volt egyszerű, a Mafilm komplett lámpa- és izzótárát bevetették, valamint az országban fellelhető összes erre alkalmas kamerát, objektívet és egyéb berendezést. Nagyjából annyi nyersanyagot használtak el, amelyet az összes magyar mozgóképre abban az évben, a szervező szerint feltehetőleg minden más produkció szünetelt az azóta Blu-Rayen is megjelent, kultikus státuszba emelkedett koncertfilm elkészültének két hete alatt.

A vasfüggöny mögé merészkedő zenekar igazi szenzáció volt Magyarországon, Freddie Mercury akármerre járt, percek alatt több száz vagy akár több ezer ember összegyűlt egy pillanat alatt, olykor rend­őrt is kellett hívni a helyzet kezelésére. Igaz, a szupersztárt nem volt nehéz kiszúrni, igencsak komoly feltűnést keltett, hiszen mindenhová kísérte nyolc testőre, a sajtófőnöke, a tolmácsa, a titkára, az élettársa és a sofőrjei.

Az 1986-os koncert a magyar könnyű­zenei élet történetének egyik legfontosabb estéje volt, a mai napig hátborzongató visszanézni a Hungarian Rhapsody: Queen Live In Budapest képsorait. Különösképpen azt jelenetet, amelyben Freddie az üres Népstadionban a délutáni napsütésben egyszerű sárga melegítőben próbálgatja a hangját, majd egy pillanattal később már a színpadon láthatjuk a több tízezres tömeg előtt. A hazai szívnek legmelengetőbb részlet persze mindenképpen az, amikor a Tavaszi szél kezdetű népdalt énekli. A show azonban nem csupán számunkra bír hatalmas jelentőséggel: a zenekar tagjainak is az egyik legkedvesebb emléke, Brian May azóta is szívesen látogat vissza a magyar fővárosba, akár turistaként, akár zenészként.

Ahogyan teszi ezt ezen a hétvégén, amikor is pénteken és szombaton a Budapest Kongresszusi Központban dupla koncertet ad Kerry Ellis társaságában. A londoni West End és a New York-i Broadway legújabb, legnagyobb sztárjával a We Will Rock You – The Musical szereplőválogatásán ismerkedett meg, ezután May az énekesnő Anthems című stúdióalbumának a producere lett. Később együtt indultak egy különleges, bensőséges hangulatú, rendkívül sikeres akusztikus turnéra azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Virginia McKenna által alapított, a veszélyeztetett állatfajok megmentéséért dolgozó Born Free Foundation elnevezésű kezdeményezésre.

A művészpáros ezekből a koncertekből válogatva egy élő albumot is kiadott, jelenleg pedig ismét együtt járják Európát. Ennek állomásaként érkeznek a fővárosba, az esten pedig egy-egy Beatles-, Barbra Streisand-feldolgozás mellett a repertoár nagy részét a Queen klasszikus slágerei jelentik majd. A Black Sabbath és Iron Maiden hazai fellépése mellett ez az év legfontosabb rockzenei eseménye.

Német Dániel