Mind a decemberi, mind a múlt heti sajtótájékoztatóján élesen bírálta a Magyar Úszó Szövetséget Hosszú Katinka. A világ- és Európa-bajnok úszónő nyilatkozatai, illetve tettei – a neki küldött szerződés széttépése, Kiss László faképnél hagyása – megosztották a közvéleményt és az úszótársadalmat. Szabó „Joe” József, Szöul olimpiai bajnoka a Demokratának ennek kapcsán arról beszélt, a hazai háttér az eredmények dacára több évtizedes lemaradásban van.

– A ripost.hu cikkében úgy fogalmazott, Hosszú Katinka a két sajtótájékoztatón olyan problémákra hívta fel a figyelmet, „amelyekkel 30 éve küzdenek”. Mik ezek a hiányosságok?

– Ami a technikai hátteret illeti, inkább úgy fogalmaznék: jó harminc, harmincöt évvel ezelőtt elkezdődött a fejlesztés, csak aztán valamiért abbamaradt. 1981-ben, amikor odakerültem a válogatotthoz, Tóth Ákos volt a szövetségi kapitány, mellette pedig Széchy Tamás dolgozott. Abban az időben vett a szövetség egy videokamerát, s a partról rögzítették, hogyan úszunk, majd a felvételek alapján szembesítettek a hibáinkkal. Korábban ugye, az úszó nem láthatta a saját mozdulatait, úgyhogy ez akkor nagyon nagy dolog volt. Ma a technika sokkal előrébb tart. Most már nemcsak tucatnyi kamera veszi a medencét, de különböző elemzéseket, méréseket is lehet készíteni számítógépek segítségével, így csiszolva tökéletessé a versenyző úszását. Ahogy szavaiból kivettem, Katinka egy ilyen rendszert hiányolt.


– Arra is utalt, hogy míg például az Egyesült Államok úszócsapatát lényegében annyi stábtag kíséri, mint ahány versenyző van, nálunk jóval kevesebb szakember utazhat az úszókkal. Ez nagy hátrány?

– Igen. Hiszen az USA versenyzőit nem csupán néhány edző, s mondjuk egy-egy orvos és gyúró kíséri, hanem egy egész orvosi stáb, biomechanikusok, terapeuták, hogy minden felmerülő problémát, legyen az szakmai vagy egészségügyi, azonnal meg lehessen oldani, és a versenyzők tökéletes szellemi és fizikai állapotban legyenek a szükséges pillanatokban. Fel kéne ismerni, hogy legyen bármilyen felkészült is egy edző, a versenyzők ideális formába hozása csapatmunka, s a legújabb módszereket, eszközöket igenis alkalmazni kell. Mondok egy példát: a Fradi labdarúgóinak már vettek olyan hűtőkádakat, amelyekkel gyorsítják a játékosok regenerációját, a Magyar Úszó Szövetség ugyanezt nem tudta biztosítani a legeredményesebb úszóknak sem. Ez hogyan lehetséges?


– Mégis, hiába van lemaradás, azért csak volt az elmúlt másfél évtizedben is egy Kovács Ágink, Gyurta Danink…

– Persze, volt. Ági 2000-ben nyert olimpiai aranyérmet, Dani pedig 2012-ben. Korábban azért nem csupán minden harmadik játékokon gyűjtöttünk aranyakat: 1988-tól 1996-ig három olimpián tizenkét bajnoki címet szereztünk úszásban.


– Viszont minden technikai fejlesztés pénzkérdés, ahogy a válogatott mellett dolgozó stáb bővítése is.

– Amikor jó fél évtizede még a szövetségben dolgoztam, háromszázmillió forint volt a költségvetés, most ennek közel a hatszorosa. Nagyon helyes, hogy uszodákat építenek és újítanak fel, hogy magasabb fizetéssel ismerik el az edzők munkáját, vagy hogy pluszpénzt adnak a legjobbak felkészüléséhez. De a fejlesztésekre is fordítani kellene, s szerintem most lenne miből, különben lemaradunk a világtól. Manapság is megvannak a tehetségeink, de sosem lesz belőlük Európa-, világ- vagy olimpiai bajnok, ha nem biztosítjuk a szükséges hátteret a fejlődésükhöz.


– Pár napig úgy tűnt, hogy Kiss László szövetségi kapitány távozik posztjáról a Hosszú Katinka-ügy miatt. Mennyire zavarhatja meg ez a helyzet a többi versenyző felkészülését az előttük álló feladatokra?

– Mivel Laci bácsit sikerült rábeszélni a maradásra, így nem hinném, hogy ennek bármilyen hatása lesz a felkészülésre vagy az eredményességre. Inkább azt látom problémának, hogy Katinkára csak akkor kezdtek igazán figyelni, akkor akartak vele érdemben tárgyalni, amikor már a nyilvánosság előtt zajlott a vita, legalábbis kívülről ezt láttam. Mindenesetre jó lenne, ha mielőbb lecsillapodnának a kedélyek, hogy Hosszú Katinka is nyugodtan készülhessen fel az olimpiára, hiszen aranyesélyes. Ennek az egész ügynek pedig lenne egy olyan pozitív hatása, hogy azokra a területekre is nagyobb figyelmet fordítanának, amelyekkel eddig nem foglalkoztak, illetve amikre nem szántak elegendő pénzt.

Bándy Péter

Kiss László marad, de a viszony feszült

December 22-én állt ki először a nyilvánosság elé panaszaival Hosszú Katinka. Az úszónő sajtótájékoztatója után közleményben foglalta össze problémáit.

„A közvéleménynek úgy tűnhet, hogy minden jól működik, hiszen mi, versenyzők folyamatosan hozzuk az érmeket a nemzetközi versenyekről, de az igazság az, hogy a rendszer hibás és nem tudom tovább azt tettetni, hogy minden rendben van. A Magyar Úszó Szövetség egy olyan rendszert épített fel, ahol az úszók és edzők arra pazarolják a legtöbb idejüket és energiájukat, hogy folyamatos harcot vívjanak a szövetséggel házon belül” – írta Hosszú Katinka. „Ezt a harcot három éve próbálom zárt ajtók mögött, házon belül megvívni a Magyar Úszó Szövetséggel, de sajnos a mondanivalóm mindvégig süket fülekre talált. (…) A Shane-nel (férje és edzője, Shane Tusup – a szerk.) közösen vezetett programunkat folyamatosan elemezzük, hogy hogyan tudnánk még tovább fejlődni. A mi elsődleges szabályunk, hogy soha nem elégszünk meg a jelenlegi helyzetünkkel. Hisszük, hogy ha nem fejlődünk és haladunk előre, akkor az azt jelenti, hogy visszafelé lépegetünk. (…) Azzal, hogy sikerült megdöntenem a 200 m vegyes világcsúcsát és két másodperccel a világ elé kerülnöm, nyilvánvaló olimpiai aranyesélyessé váltam. Tudjuk, hogy meg kell próbálnunk még tovább fejlődni. Ehhez a technika és az edzések tökéletesítésén kívül találtunk több más tényezőt is, ami segíthetne, hogy a programunk még teljesebb legyen. (…) A változtatások, amiket idén szerettem volna a programomhoz adni, nemcsak engem segítenének, hanem hosszú távú, pozitív hatásai lennének a jelenlegi és a jövő úszó generációi számára is, hiszen a megszerzett tudás és tapasztalatok az egész magyar úszótársadalmat előre vihetnék. (…) Olyan ambiciózus emberekre van szükségünk a Magyar Úszó Szövetségben, akiknek az az elsődleges célkitűzésük, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsék meg és segítsék az úszóinkból kihozni a maximumot. Sajnos a jelenlegi vezetés elégedett azzal, ahogy most működnek a dolgok. Elégedettek, hiszen jönnek az eredmények. Az én véleményem szerint azonban nem szabad addig várni az önvizsgálattal és a változtatással, amíg túl késő nem lesz, és teljesen össze nem dől a rendszer.”

A világbajnok úszónő szavaira az MTI-nek nyilatkozva Gyárfás Tamás is reagált.

– Egy kamerát jelzett, amire szüksége lenne, egy digitális kamerát a stíluselemzésre. Ennek darabja hárommillió forint, Hollandiában rendeltük meg, és húszat kértünk, mert olyannyira igaza van, hogy Gyurta Dani, Cseh Laci és a meghatározó klubok mind-mind Katinka kérésének köszönhetően ebben részesülnek – mondta a Magyar Úszó Szövetség elnöke. – Emellett rendeltünk 73 millió forintért egy kamerarendszert az újonnan átadásra kerülő Tüske uszodába, a Nemzeti Sportközpontokkal már tárgyaltunk ennek az érzékeny rendszernek a beépítéséről – tette hozzá Gyárfás, megjegyezve, csaknem másfél hónapja még a netanjai rövidpályás Eb előtt volt egy beszélgetés a szövetségben, ahol megfogalmazódtak Hosszú Katinka kérései. Az úszónő által igényelt masszőrről úgy nyilatkozott, hogy az a szakember, akit Hosszú Katinka szeretne, Debrecenben él, s annak ellenére nem akar Budapestre költözni, hogy magasabb fizetést ajánlottak neki és lakást is béreltek volna a számára. Elárulta, arról nem tudott, hogy a Komjádi uszodában Hosszú Katinkának a medence partján kellett öltöznie, ezt nagyon sajnálja és orvosolni kell a problémát.
Időközben – Hosszú Katinka bírálatától függetlenül – a szövetség úgy döntött, az egyébként is járó pénzen túl 2-től 12 millió forintig terjedő összeggel támogatja a sportág legjobbjainak felkészülését. Az erről szóló szerződést az úszónő is megkapta, de múlt heti, második tájékoztatóján látványosan széttépte a papírt. Mint mondta, a pénzt elvileg a felkészülésére adnák, ám a szerződésben egyetlen kikötés van, vegyen részt a 2017-es budapesti világbajnokság promóciójában.

– Még mindig úgy érzem, hogy az eredményeimmel már kiérdemeltem a támogatást, és nem kéne azt további követelésekhez kapcsolni. Ezért nem írom alá a szerződést – fogalmazott Hosszú Katinka. – Nem pénzt kértem. Nem az volt a célom, hogy a saját bankszámlám növekedjen. Azt kértem, a szövetség végezze a munkáját. Ezt a pénzt, amit ajánlottak, fordítsák fejlesztésre, ami biztosítja minden úszó folyamatos fejlődését.

A sajtótájékoztató mondanivalójáról azonban elterelte a figyelmet egy kellemetlen incidens. Kiss László szövetségi kapitány is megjelent ugyanis a helyszínen, hogy tárgyaljon a sportolónővel, ám amikor Hosszú Katinka férje, Shane Tusup meglátta a 75 esztendős szakembert, „berekesztette” az eseményt. A kapitány így nem fért Katinka közelébe. A történtek hatására másnap Kiss László bejelentette lemondását.

– Mi az, hogy nem tudok beszélni egy versenyzőmmel? Korábban négy olimpiáról is aranyéremmel térhettem haza úszóink jóvoltából, s azt kívánom, hogy Hosszú Katinkáék is éljék át ezt a boldogságot a riói olimpián, amelyen én már nem leszek ott, mert lemondok kapitányi tisztemről – mondta az MTI-nek.

Kiss László mellett ezután mintegy száz edzőkollégája, valamint például Egerszegi Krisztina és Risztov Éva is kiállt. A szakember néhány nappal később ezért úgy határozott, mégis folytatja a munkát. A maradás indokai között első helyen azt említette, hogy még lemondása napján felhívta Orbán Viktor, s kérte, gondolja át a döntését, hiszen az úszóknak szükségük van rá.

A Demokrata megkapta azt a szerződést, amelyet a MÚSZ kilenc versenyzőnek – Bernek Péter, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsa, Kapás Boglárka, Olasz Anna, Risztov Éva, Verrasztó Dávid – juttatott el. A Hosszú Katinka által kifogásolt két bekezdés így szól:

„3. A Versenyző vállalja, a MOB olimpiai sportolói szerződésben foglaltakat betartja, továbbá: a sportág reprezentánsaként – előzetes egyeztetést követően – átlagosan havi 1 alkalommal megjelenik a MÚSZ által megjelölt rendezvényeken; közreműködik a sportág, ezen belül kiemelten a 2017. évi hazai világbajnokság népszerűsítésében.

4. A MÚSZ vállalja, hogy jelen megállapodás nem terjed ki semminemű kereskedelmi célú együttműködésre, azaz ezen szerződés a Magyar Úszó Szövetséget nem jogosítja fel a sportolóval kapcsolatos semmiféle anyagi bevétellel járó tevékenységre.”

Úgy tudjuk, a másik nyolc versenyző elfogadta a MÚSZ feltételeit.