Jelenlegi hely

Cikkek

Hárommillió 300 ezer

Fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásban értékelte hétfőn a vasárnapi népszavazás eredményét és következményeit. A beszédet annak jelentősége miatt teljes terjedelmében közöljük.

Migráns mellett nem jó lakni

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Ijesztő hírek érkeztek az utóbbi időben több migránstáborból. Verekedések, zendülések, lázongások… Hétvégén egy pakisztáni migráns késsel kirabolt egy fiatal nőt a fővárosban. Nemrég Kiskunhalason is zavargás robbant ki a Szegedi úti zárt táborban. Nem először.

Németország keresi Németországot

Vajon mi zajlik le a német lélekben, amikor világraszóló eredményeket ér el az ipar, a gazdaság, a technika, a tudományok, a művészetek, az építészet, vagy éppen a futball terén, miközben megadóan tűri, hogy az országot elárasszák az idegen, elsősorban muszlim bevándorló tömegek? Miért nézik a németek széttárt karokkal a Nyugat alkonyát, miért teljesítik be a Thilo Sarrazin által felvázolt, cseppet sem fényes próféciát, amely szerint Németország felszámolja önmagát? Mi lappang a német néplélek mélyén?

Közpark és szórakoztatás

Lassan a célegyenesbe fordul a Liget Budapest Projekt. Eközben az önjelölt ligetvédők utóvédharcokat folytatnak azért, hogy a világon semmi ne változzon: zavartalanul omladozhassanak tovább a valamikori Hungexpo-épületek, kerülgethessék a futók a felpúposodott aszfaltot, és gond nélkül parkolhassanak az autók a felrepedezett, kátyús városligeti utakon.

Tizenötmillió magyar ünnepel

Legszebb álmainkban sem reméltük volna: a magyar válogatott két meccsen szerzett négy pontjával vezeti csoportját a labdarúgó-Európa-bajnokságon, a magasabbra taksált portugálokat és osztrákokat is megelőzve. Mi a siker titka? Miben más ez a csapat, mint néhány évvel ezelőtt? Mire mehetünk a folytatásban? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Defenzívából offenzívába

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A kormánypárt előtt a legnagyobb kihívás, hogy ne váljon saját maga ellenségévé – mondta a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Lánczi Tamás a kormány kétéves munkájáról, az egymással viaskodó baloldalról, valamint Schiffer András távozásának okairól is beszélt a Demokratának.

Bölcs ember tanul a múltból

A polgári oldal hívei közül sokaknak élénken él az emlékezetében a 2002-es országgyűlési választások éjszakája. A voksolást, az ilyenkor megszokott izgalom mellett, optimistán várták a kormánypártok politikusai és támogatói szerte az országban, amit a sikeres ciklus végén a közvélemény-kutatások eredményei is tápláltak. Aztán jött a döbbenet...

Egymás karjaiban

Fotó: MTI

Készüljünk fel a legrosszabbra. Két év múlva kiénekelhetik a sajtot a szánkból, ha nem figyelünk és azzal áltatjuk magunkat, hogy nem fognak össze. Mert összefognak. Legalábbis sokkal nagyobb az esélye a nagykoalíciónak, mint annak, hogy haragszomrádot játszanak és külön mérettetik meg magukat.

Újratermelődtek a válságjelenségek

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Közeledik az igazság pillanata. Az USA-ban elkezdtek kamatot emelni, ami kiszívja a világ többi részéből a pénzt. A könnyű pénz politikája az Európai Unióban sem tartható már. Ma már elég nagy a baj ahhoz, hogy sok országban elkezdjenek gondolkodni, mit lehetne tenni például a migrációval, az ifjúsági munkanélküliség lassan kezelhetetlen méreteivel – nyilatkozta a Demokratának dr. Csaba László közgazdász, a CEU professzora, az MTA és a londoni Academia Europea tagja.