Jelenlegi hely

államadósság

Ismét csökken az államadósság

Fotó: MTI archív

 

Az államadósság GDP-hez mért aránya és a devizaadósság a következő években tovább csökken a jegybank elemzései szerint - mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Költségvetési Tanács számára készített háttértanulmányok bemutatására szervezett szakmai konferencián csütörtökön Budapesten.

Felminősítheti hazánkat a Standard & Poor's

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását a Standard & Poor's.

Teljesültek a 2016-os pénzügypolitikai célok

Az Európai Bizottság elkészítette az uniós tagországok pénzügypolitikájának értékelését, amely szerint 2016-ban a magyar eredményszemléletű hiány a GDP 1,7 százaléka volt, az államadósság pedig tovább csökkent, és 2016 végén a GDP 74,1 százalékát tette ki; az adatok egybeesnek a gazdasági tárca várakozásaival - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón.

Egyenletesen csökken az államadósság

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

74,7%

Magyarország államadóssága 74,7 százalékra csökkent a tavalyi évben. Az Eurostat kimutatása szerint 2010 óta átlagosan évi 1 százalékponttal mérséklődött hazánk adóssága. Közben az eurózóna átlagos adósságállománya 92 százalékon áll, vagyis lényegesen magasabb a magyar szintnél.

Húsz év alatt 30 százalékponttal csökkenhet a GDP-arányos államadósság

Fotó: ShutterStock.com

Az államadósság elmúlt években elértnél erőteljesebb csökkenését prognosztizálja a következő két évtizedre a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank szerdán közzétett 20 éves kivetítése alapján a GDP-arányos bruttó  államadósság évente átlagosan 1,5 százalékponttal csökken és 2036-ra a bruttó hazai termék 45 százalékára zsugorodik.