Jelenlegi hely

Andrzej Duda

A lengyel-magyar barátság eleven tanúsága

Fotó: MTI/AP/Alik Keplicz, illusztráció

Az 1848-49-es magyar szabadságharcnak nyújtott lengyel segítség máig eleven tanúsága a két egymással szolidáris nemzet barátságának - áll abban az üdvözlő táviratban, amelyet Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Áder János köztársasági elnöknek küldött. Hasonló üdvözlő  táviratot küldött Orbán Viktor kormányfőnek Mateusz Morawiecki lengyel  miniszterelnök is.
 

Andrzej Duda az uniós intézményekről

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az uniós intézmények feladata az összehangolt európai politika, nem pedig a nemzetek megbélyegzése és egymással való szembefordítása - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban abban a beszédben, amelyet a diplomáciai testülettel tartott újévi találkozón mondott.

Duda aláírja a vitatott törvényeket

Fotó: Shutterstock illusztráció

Andrzej Duda lengyel államfő közölte szerdán, hogy aláírja azt a két, a lengyelországi igazságügyi reformot előkészítő törvényt, amely miatt az Európai Bizottság a nap folyamán az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást kezdeményezett Varsóval szemben.

Ne tévesszék össze a hazafiságot a nacionalizmussal!

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Alaptalan, hogy a hétvégi varsói függetlenség napi menetet az ott csupán esetlegesen megjelent rasszista elemekkel azonosítsák - hangsúlyozta hétfői közleményében a lengyel külügyi tárca, aláhúzva azt is, hogy a lengyel hatóságok határozottan elutasítják a rasszista eszméken alapuló nézeteket. Andrzej Duda elnök hétfői beszédében óvott attól, hogy összetévesszék a hazafiságot a nacionalizmussal, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó konzervatív párt elnöke lehetséges provokációról beszélt.

A lengyel elnök vétózik

Fotó: MTI, archív

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn bejelentette, hogy vétót emel a lengyel igazságügyi átalakítással kapcsolatos három törvény közül kettő, az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintő jogszabály ellen.