Jelenlegi hely

Andrzej Duda

Andrzej Duda az uniós intézményekről

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az uniós intézmények feladata az összehangolt európai politika, nem pedig a nemzetek megbélyegzése és egymással való szembefordítása - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban abban a beszédben, amelyet a diplomáciai testülettel tartott újévi találkozón mondott.

Duda aláírja a vitatott törvényeket

Fotó: Shutterstock illusztráció

Andrzej Duda lengyel államfő közölte szerdán, hogy aláírja azt a két, a lengyelországi igazságügyi reformot előkészítő törvényt, amely miatt az Európai Bizottság a nap folyamán az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást kezdeményezett Varsóval szemben.

Ne tévesszék össze a hazafiságot a nacionalizmussal!

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Alaptalan, hogy a hétvégi varsói függetlenség napi menetet az ott csupán esetlegesen megjelent rasszista elemekkel azonosítsák - hangsúlyozta hétfői közleményében a lengyel külügyi tárca, aláhúzva azt is, hogy a lengyel hatóságok határozottan elutasítják a rasszista eszméken alapuló nézeteket. Andrzej Duda elnök hétfői beszédében óvott attól, hogy összetévesszék a hazafiságot a nacionalizmussal, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó konzervatív párt elnöke lehetséges provokációról beszélt.

A lengyel elnök vétózik

Fotó: MTI, archív

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn bejelentette, hogy vétót emel a lengyel igazságügyi átalakítással kapcsolatos három törvény közül kettő, az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintő jogszabály ellen.

Andrzej Duda nem hajlandó Tuskkal konzultálni

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Visszautasította Andrzej Duda lengyel államfő, hogy személyesen konzultáljon Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével a vitatott lengyelországi igazságügyi reformról.