atomenergia

Lendületben az atomenergetika

Kategória: 

Az atomenergia ellenzői megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról, vége az atomkorszaknak, hiszen nem éri meg atomerőműveket építeni világszerte, és hogy az atomenergia 10-15 éven belül eltűnik. A zöld univerzumon kívüli világ azonban egészen mást mutat. Oroszország és Kína a hónap elején a legmagasabb szinten állapodott meg a stratégiai atomenergetikai együttműködésről. Sorozatban fognak épülni Kínában az orosz technológia szerinti, paksi mintájú VVER-1200 típusú blokkok, és az orosz szakemberek részt vesznek egy kínai gyorsneutronos kísérleti blokk fejlesztésében is. Nem beszélve arról, hogy sorra érkeznek a hírek az orosz atomenergetika újabb eredményeiről.

Cél a nulla szennyezés

Kategória: 
Fotó: rosenergoatom.ru

Az atomenergia alkalmazása számos gazdasági, környezetvédelmi és ellátásbiztonsági előnnyel jár, ugyanakkor folyamatosan arra készteti a szakembereket, hogy bizonyos műszaki, fizikai és környezetvédelmi kérdéseket a lehető legnagyobb körültekintéssel kezeljenek. Mindez azért is fontos, mert az atomenergia alkalmazása a klímaváltozás és az energiaszegénység elleni globális küzdelemhez nélkülözhetetlen. Ennek a villamosenergia-termelési módnak a jövője szorosan összefonódik a fenntartható energiatermeléssel, azaz a nukleáris üzemanyagciklus zárásával és a gyorsneutronos technológia alkalmazásával.

Paks és a naperőművek

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Természetesnek vesszük, hogy a villamos energia mindig a rendelkezésünkre áll, mindennapjainkat lehetetlen elképzelni e szolgáltatás nélkül. Ehhez azonban az áramot meg kell termelni, hiszen az áram nem a konnektorból jön. Magyarország jövője múlhat azon, hogy ma milyen energiapolitikai döntéseket hozunk meg az elöregedő erőművi kapacitások pótlására.

Oldalak