birkózás

Keménykötésű szabadfogásúak

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

A vébén mindenekelőtt kemény helytállást várok a lányoktól, és ha ez így lesz, nem maradunk érem nélkül sem – nyilatkozta a Demokratának az őszi budapesti világbajnokság előtt egy hónappal Ritter Árpád, a női birkózók szövetségi kapitánya, akivel a magyar és nemzetközi mezőnyről, a hazai esélyekről és arról beszélgettünk, érzékenyebb-e a hölgyek lelke az urakénál.

Ha a történelem megismételné önmagát

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Kevesebb mint száz nap múlva elrajtol a budapesti birkózó-világbajnokság. Tatára látogattunk, ahol Gulyás István szövetségi kapitánnyal beszélgettünk arról, hogyan léphetne ki a magyar szabadfogás a kötöttfogás árnyékából, mitől nagyok az oroszok ebben a fogásnemben, illetve hogy mi lehetett a szakág egyetlen magyar világbajnoka, Kovács István sikerének titka.

A birkózás fáraója

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Dolgozott téglagyárban, majd híradós távírászként, aztán végül a birkózást választotta hivatásának. Mint később kiderült, élete egyik legjobb döntése volt. Varga János ugyanis éppen ötven évvel ezelőtt, 1968-ban, a Mexikóvárosban rendezett ötkarikás játékokon súlykategóriájában legyőzte a világ legjobbjait. Az olimpiai aranyérmessel, többszörös világ-, Európa- és magyar bajnokkal az élsportolók vérverítékes mindennapjairól és elszántságáról, a bírói részrehajlásról, a röghöz kötöttségről és a közelgő budapesti világbajnokságról beszélgettünk.

Oldalak