birkózás

A birkózás fáraója

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Dolgozott téglagyárban, majd híradós távírászként, aztán végül a birkózást választotta hivatásának. Mint később kiderült, élete egyik legjobb döntése volt. Varga János ugyanis éppen ötven évvel ezelőtt, 1968-ban, a Mexikóvárosban rendezett ötkarikás játékokon súlykategóriájában legyőzte a világ legjobbjait. Az olimpiai aranyérmessel, többszörös világ-, Európa- és magyar bajnokkal az élsportolók vérverítékes mindennapjairól és elszántságáról, a bírói részrehajlásról, a röghöz kötöttségről és a közelgő budapesti világbajnokságról beszélgettünk.

Megvan az oroszlán neve

Kategória: 

Mivel az októberi birkózó-világbajnokság logójában Budapest egyik legemblematikusabb jelképének, a Lánchídnak az oroszlánja jelenik meg, nem volt kérdés, hogy a sportág idei csúcseseményének kabalaállata is egy oroszlán legyen. Ezt követően már csak nevet kellett találni a vb-oroszlánnak. A világbajnokság szervezőbizottsága úgy döntött, hogy a névadást a lehető legszélesebb publikumra bízza.

Álomvarázslóvá változtak a birkózók

Kategória: 

Siófokon tartotta kétnapos gyermeknapi rendezvényét a Ments Életet Közhasznú Alapítvány, az esemény meglepetésvendége két kiváló birkózó, Barka Emese és Ligeti Dániel volt. Az Európai Játékok-győztes, vb- és Eb-bronzérmes Barkát, valamint az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Ligetit nagy örömmel fogadták az alapítvány meghívására a Balaton partjára érkezett gyerekek.

Kell egy kis zsiványság

Kategória: 
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Öt bronzéremmel gazdagodtak a magyar birkózók az áprilisi, oroszországi Európa-bajnokságon. A Kaszpijszkban szerzett tapasztalatok mellett a sportág új szabályrendszeréről és súlyhatárairól, az edzők presztízséről és a birkózók habitusáról, valamint a közelgő budapesti világbajnokságról Sike Andrással, az FTC olimpiai bajnokával, a hazai kötöttfogásúak szövetségi kapitányával beszélgettünk.
 

Oldalak