Jelenlegi hely

brüsszel

A felsőház is szembement Brüsszellel

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Élénk vita után megszavazta a lengyel felsőház is péntek este azt az Andrzej Duda államfő által előterjesztett két bírósági törvényt, amelyet Brüsszel az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás lehetséges beindítása kapcsán emleget.

Köszönet a nemzeti konzultációban részt vevő magyaroknak

Fotó: MTI/APpool/Olivier Hoslet

"Szeretnék köszönetet mondani azoknak a magyaroknak, akik reszt vettek a nemzeti konzultációban, kölcsönadták nekünk, nekem az erejüket, s lehetővé tették, hogy ezen a csúcson - különösképpen péntekre virradó éjszaka - sikerüljön visszaverni a támadásokat, amelyekkel Magyarország szuverenitását kis híján megsértették" - fogalmazott a miniszterelnök Brüsszelben, az európai uniós csúcstalálkozót követően.

A cseh miniszterelnök nem enged

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Andrej Babis cseh miniszterelnök elutasította csütörtökön, hogy Prága a "szlovák utat" kövesse, és néhány menekült befogadásával rábírja az Európai Bizottságot a Csehország ellen indított kvótaper visszavonására - jelentette a prágai közszolgálati hírtelevízió (CT24).

Morawiecki az eljárás megindítására számít

Fotó: MTI, illusztráció

Jövő héten megindíthatja az Európai Bizottság az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen a vitatott igazságügyi reform miatt - közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a tagállamok vezetőinek csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozójának szünetében.

Merkel a szolidaritást hangsúlyozta

Fotó: MTI, archív

Nem működik a "szelektív szolidaritás" a migrációs válság kezelésében, a bevándorlás külső és belső dimenziójában is szolidaritásra van szükség az Európai Unió tagállamai között - közölte Angela Merkel német kancellár csütörtökön Brüsszelben, röviddel az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának kezdete előtt.