Demokrácia

Elégedetlen a Transparency

Kategória: 
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A Transparency International (TI) nemzetközi civilszervezet korrupcióérzékelési indexében (CPI) a legjobban teljesítő 20 ország közül 14 nyugat-európai, illetve európai uniós ország. Ennek ellenére a térség országaiban megrekedtek a korrupcióellenes törekvések, és gyengülnek a demokratikus intézmények - állapítja meg a berlini székhelyű szervezet kedden kiadott éves jelentésében.

Kormányzati modellek

A demokráciának egyik nagy előnye a diktatúrával szemben, hogy a rosszul működő politika megváltoztatható, a vezetők leválthatók. Ez egyben hátrány is, mivel a választópolgárok akár egy jól működő kormányzatot is elzavarhatnak. Akár azért, mert képtelenek átlátni a valós viszonyokat – például a média vagy a suttogó propaganda hatására –, esetleg gyávaságból, önzésből, tudatlanságból vagy gyűlöletből. Ez történt 2002-ben, amikor a választók egy fejlődő pályáról vakvágányra állították Magyarország sorsát, 1994-ben pedig a társadalom önként tért vissza egy már meghaladott, bukott párthoz.

„Gyülekeznek a felhők a demokrácia és a jogállamiság körül”

Kategória: 
Fotó: MTI, archív, szerk.

Állandó és hatékony európai uniós mechanizmusra van szükség a jogállamiság, a demokrácia védelmében; sajnálatos, hogy az Európai Bizottság a korábbi felszólítások ellenére sem állt még elő javaslattal ennek létrehozására - áll az Európai Parlament (EP) szerdai állásfoglalásában.

Oldalak