Jelenlegi hely

építőipar

A Brexit után is kell a külföldi munkaerő

Fotó: MTI, archív

A brit építőipar legnagyobb szakmai és érdekképviseletei szervezetei arra figyelmeztették szerdán a brit kormányt, hogy az ágazatnak a brit EU-tagság megszűnése után is szüksége lesz az uniós országokból, köztük a közép- és kelet-európai tagországokból érkező szakképzett munkavállalókra.

Rekordtempó az építőiparban

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A KSH jelentése szerint az év első hét hónapjában 26,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene 2016 azonos időszakához képest. Tavaly az uniós pénzek átmeneti hiánya miatt visszaesést mutattak a számok, az idei adatok azonban ezt bőven kompenzálják, sőt, a tempó az eddig legkiemelkedőbb 2014-est is meghaladja.

Újra száguld az építőipar

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

22,1 százalékkal haladta meg áprilisban az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbit. Az év többi hónapja is hasonló fellendülést hozott, a leggyengébb január is 17, a legerősebb március pedig 33 százalékkal múlta felül a korábbi időszakot. A bővülés egyelőre a tavalyi visszaesést kompenzálja, ugyanakkor 17 éve nem látott erős tempót jelent.

Letették a Mapei új gyárépületének alapkövét

Az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft. 2,4 milliárd forintból bővíti sóskúti gyárát és raktárát, a beruházás alapkövét szerdán tették le.

Közel kétszer annyi lakásépítési engedély

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Az első negyedévben 9525 lakás építésére kértek engedélyt, ami közel duplája az előző év hasonló időszakában tapasztaltnak, és 47 százalékkal emelkedett a használatba vett lakások száma is. A kiadott lakásépítési engedélyek már tavaly is közel háromszorosra nőttek, a bővülés nagyjából együtt mozog a csokigénylések alakulásával.