Jelenlegi hely

Európai Unió

Az afrikai migrációs hullám megfékezését sürgették

Fokozni kell az erőfeszítéseket a migrációs hullám, és különösen az Afrikából érkező bevándorlóáradat megfékezése, illetve a jogosulatlan menedékkérők visszaküldése érdekében - hangsúlyozták az európai uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának első, csütörtöki napján az ebben a témában elfogadott zárónyilatkozatban.

Migránspolitikától a brit kilépésig

A németországi események visszavonhatatlanul bebizonyították, hogy a bevándorlási hullám minden idők legsúlyosabb terrorfenyegetettségét okozta Európában, és hogy az eddig tabuként kezelt integrációs politikák egy része is megbukott. Most már Európa biztonsága és az európai életforma túlélése a tét. Az európai vezető politikusoknak végre az európai emberek biztonságát kellene szem előtt tartani – mondta a Demokratának Szijjártó Péter.

Az EU-nak kell a lakosságát szolgálnia, nem pedig fordítva

Fotók: MTI, archív, illusztráció, szerk.

Az Európai Uniónak vissza kell térnie az alapjaihoz, ez pedig az, hogy saját lakosságát szolgálja, nem pedig az, hogy az emberek szolgálják az európai intézményeket - jelentette ki Andrej Danko, a szlovák törvényhozás elnöke csütörtökön Pozsonyban, a Nemzeti konvent az EU-ról című konferencián.
 

Kisebbségvédelmi kezdeményezés Európa sokszínűségéért

Áprilisig tart Európai Unió területén élő őshonos kisebbségek jogaival kapcsolatos európai polgári kezdeményezés (Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés) aláírásgyűjtése. A kezdeményezés célja, hogy ezek a kisebbségek, köztük az elszakított országrészeken élő magyarok használhassák saját anyanyelvüket, rendelkezhessenek oktatási intézményeikről.

A V4 nagyon erős blokk

Fotó: Shutterstock illusztráció

A V4-ek összefogása nagyon erős blokk az Európai Unión belül - emelte ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.