forradalom

Népfelkelés és népátverés

Kategória: 
Fotó: MTI, archív

Pozsgay Imre harminc évvel ezelőtt tabudöntő bátorsággal azonosította népfelkelésként az addig ellenforradalomnak nevezett ötvenhatos eseményeket. Gesztusa őszinte volt, a hatalmuk átmentésén dolgozó kommunisták azonban meglovagolták a felgyorsuló eseményeket, és a hamis Nagy Imre-kultusz megteremtésével rátelepedtek 1956-ra, hogy bűneiket lárvabőrként levetve, áldozataik holttestéből dobbantót ácsolva tovább uralkodjanak.

Fejlődni szakadatlanul

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A technikai, technológiai fejlődés kezdettől jellemzi az emberi civilizáció történetét. Forradalom volt, amikor az ember először fa- és kőeszközöket használt, és az is, amikor áttért a kőeszközökről a fémre. A közlekedés átlagsebessége (emberi tempó) évezredeken át óránként öt kilométer volt a római korig, majd a szkíták, köztük a magyarok hozták be a kengyel használatát, és tették általánossá a lovaglást, ami az átlagos haladási sebességet megötszörözte. Így maradt ez a XIX. századig, és csak az ipari forradalom fejlődését követően, az első vasutak, burkolt utak létesítésével nőtt meg az átlagsebesség úgy 30-40 kilométer per órára. Ma a repülőgépek óránként 800 kilométeres sebességgel közlekednek, de már új fejlesztésekről tudunk.

Európa megvédéséhez szabadságeszmény kell

Kategória: 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán (archív, illusztráció, szerk.)

Az európai identitás és létforma megvédéséhez az egész kontinensen érvényre kell jutnia a magyarok évszázadok óta folytatott küzdelmeit vezérlő szabadságeszménynek - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából a berlini magyar nagykövetségen rendezett megemlékezésen.

Oldalak