Jelenlegi hely

gazdaság

Erősíthetik a versenyképességet

Fotó: MTI, archív

Erősíthetik a gazdaság versenyképességét az új választott bíróságok, mivel a felek bizalmából az állami bíráskodásnál gyorsabban és hatékonyabban rendezhetik a vállalkozások vitás ügyeit - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A válság előtti szintre csökkent a szegények száma

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A 2008-ban kezdődött gazdasági válság előtti szint alá sikerült csökkenteni a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek számát Magyarországon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Védelem, aktivitás, képessé tevés című konferenciasorozat rendezvényén.

Vasparipák a selyemúton

Fotó: MTI, archív

A Kínához fűződő kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra vonását, Magyarország uniós kapu szerepének erősítését várja a kormány a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításától. A 350 kilométernyi szakaszon a jelenlegi nyolc helyett három és fél óra alatt roboghatnak végig a szerelvények, amelyek a kínai tulajdonba került pireuszi kikötőből szállíthatják a távol-keleti termékeket hazánkon keresztül Nyugat-Európába. Az új szállítási útvonal háttérbe szoríthatja az eddigi hamburgi és rotterdami irányokat, így növelheti Magyarország uniós vámbevételeit.

Új kiviteli rekord születhet az idén

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív

Új kiviteli rekord születhet idén, a magyar export összértéke először lépheti át a 100 milliárd eurót az első kilenc hónap adatai alapján - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén.

Javítani kell a versenyképességet

Fotó: MTI, archív

Sokféle megközelítésből foglalkozik a kormány azzal, hogy az ország versenyképessége javuljon, ami azt jelenti, hogy gyorsabban és hatékonyabban legyen képes alkalmazkodni a változásokhoz - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Versenyképesség a digitalizáció és a robotizáció korában című konferenciáján Budapesten csütörtökön.