Jelenlegi hely

GDP

A várakozás szerint bővült a magyar gazdaság

A várakozás szerint bővült a magyar gazdaság a második negyedévben a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, 2017 második felében az uniós támogatások és az otthonteremtési program felfutása, valamint a hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentés hatásának köszönhetően gyorsabb növekedésre számítanak.

Tovább nő a családok támogatása

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Százmilliárd forintos családtámogatási intézkedéscsomagot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Budapesti Világtalálkozójának demográfiai fórumán. A gyermekvállalás ösztönzésére 1900 milliárd forintot szán a jövő évi költségvetés, családtámogatásra pedig immár a GDP 5 százalékát fordítja a kormány.

Hároméves csúcson a GDP

Az idei első negyedév GDP-je 4,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, vagyis Magyarország három év után ismét visszatért a 4 százalék fölötti növekedési sávba. A gazdasági növekedést az uniós források gyorsított lehívása mellett a gyorsan emelkedő bérek, és ezen keresztül a belső fogyasztás is, húzták.

Egész évben kitart a keresetek gyors ütemű növekedése

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A keresetek emelkedésének márciusi gyorsulása nem okozott meglepetést az elemzők körében, akik az MTI-nek megerősítették, hogy a növekedés egész évben kitart. A reálkeresetek idei 8 százalékot közelítő emelkedése a kiskereskedelmet és a szolgáltatások piacát élénkítheti, és ezzel a GDP-növekedés gerincét a háztartások fogyasztása adhatja idén.

Teljesültek a 2016-os pénzügypolitikai célok

Az Európai Bizottság elkészítette az uniós tagországok pénzügypolitikájának értékelését, amely szerint 2016-ban a magyar eredményszemléletű hiány a GDP 1,7 százaléka volt, az államadósság pedig tovább csökkent, és 2016 végén a GDP 74,1 százalékát tette ki; az adatok egybeesnek a gazdasági tárca várakozásaival - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón.