Jelenlegi hely

GDP

Fenntartható fejlődés

Jól teljesít a gazdaság, emelkednek a bérek

A rendszerváltozás óta most először van rá esély, hogy a hazai reálbérek tartós növekedési pályára álljanak. A fedezetet erre a csökkenő államadósság, a fenntartható GDP-növekedés, az alacsony infláció adja.

A Fidesz–KDNP-kormány gazdasági növekedésre alapozott béremelési törekvéseinek eredményei máris jól láthatóak: éves szinten utoljára tizennégy évvel ezelőtt emelkedtek a bérek olyan ütemben, mint napjainkban. A minimálbér például 2010-ben 73 500 forint volt, amelynek összege 2017-től 127 500 forintra emelkedett. A szakmunkásokat megillető garantált bérminimum hét év alatt 89 500 forintról 161 000 forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy 2010 óta nálunk növekedtek a harmadik legnagyobb mértékben a minimálbérek az Európai Unióban. A minimálbér-emelés jövőre is folytatódik: 2010-hez képest 2018-ra a minimálbér közel 88 százalékkal lesz magasabb, a garantált bérminimum pedig több mint duplájára emelkedik jövőre a kormányzati intézkedések és a bérmegállapodás eredményeként.

A várakozás szerint bővült a magyar gazdaság

A várakozás szerint bővült a magyar gazdaság a második negyedévben a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, 2017 második felében az uniós támogatások és az otthonteremtési program felfutása, valamint a hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentés hatásának köszönhetően gyorsabb növekedésre számítanak.

Tovább nő a családok támogatása

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Százmilliárd forintos családtámogatási intézkedéscsomagot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Budapesti Világtalálkozójának demográfiai fórumán. A gyermekvállalás ösztönzésére 1900 milliárd forintot szán a jövő évi költségvetés, családtámogatásra pedig immár a GDP 5 százalékát fordítja a kormány.

Hároméves csúcson a GDP

Az idei első negyedév GDP-je 4,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, vagyis Magyarország három év után ismét visszatért a 4 százalék fölötti növekedési sávba. A gazdasági növekedést az uniós források gyorsított lehívása mellett a gyorsan emelkedő bérek, és ezen keresztül a belső fogyasztás is, húzták.

Egész évben kitart a keresetek gyors ütemű növekedése

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A keresetek emelkedésének márciusi gyorsulása nem okozott meglepetést az elemzők körében, akik az MTI-nek megerősítették, hogy a növekedés egész évben kitart. A reálkeresetek idei 8 százalékot közelítő emelkedése a kiskereskedelmet és a szolgáltatások piacát élénkítheti, és ezzel a GDP-növekedés gerincét a háztartások fogyasztása adhatja idén.