hitel

Gyorsan csökken a késedelmes hitelek aránya

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A néhány évvel korábbi 30-35 százalékkal szemben már csak a lakossági hitelek 18 százaléka számít késedelmesnek, a 90 napnál hosszabb elmaradások aránya pedig mindössze 4,5 százalék. A javulást a kormány adósságcsökkentő döntései után immár a családok javuló jövedelmi helyzete, az alacsony kamat­szint, valamint az ingatlanpiaci árrobbanás is segíti. Az elmúlt egy év a beragadt hitelek különösen nagy csökkenését hozta.

Sokat javult az ingatlanhitelezési hajlandóság

Kategória: 
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Hét év alatt 60 százalékról 81 százalékra, a régiós átlag fölé emelkedett a jól teljesítő ingatlanhitelek aránya Magyarországon, így folyamatosan nő a hazai bankok ingatlanfinanszírozási hajlandósága - derül ki a KPMG 17 európai országra kiterjedő, ingatlanfinanszírozási trendeket kutató felméréséből.

BankRáció.hu: a nettó bér sokkal kisebb részét viszi el a hiteltörlesztés

Kategória: 
Fotó: ShutterStock.com

Egy átlagos lakáshitel havi törlesztése idén az átlagfizetés 32 százalékát teszi ki, míg öt évvel ezelőtt még 52 százalékos volt, azaz 20 százalékponttal csökkent - derül ki a BankRáció.hu elemzéséből, amely szerint a nettó reálbérek emelkedése hozzájárulhat a hitelezési fordulathoz.