kastély

Romokból gyöngyszemek

Kategória: 
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Két év múlva egymás után nyílnak majd meg a Nemzeti Kastélyprogram keretében felújított főúri rezidenciák a nagyközönség előtt. Ám ezek az épületek nem csak régi szépségüket nyerik vissza. A korábbi turisztikai fejlesztések keretében már átadott kastélyok példája azt mutatja, turisztikai értékük mellett a helyi közösségek is előszeretettel használják ki egyedülálló adottságaikat koncertek, kiállítások szervezésére, és az sem ritka, hogy egy-egy fiatal pár úgy dönt, az ódon falak között mondja ki a boldogító igent. Edelényben és Tiszadobon már láthatók a program első eredményei.

Integrált műemlékvédelmi rendszer épült ki

Kategória: 
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Közös örökség - közös felelősség címmel tartottak konferenciát a műemléki világnapon, szerdán a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban, a rendezvény kapcsán Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a kormány integrált műemlékvédelmi rendszert épített ki az elmúlt években; ennek része a hatósági eljárások egyszerűsítése, valamint a műemléki felújítások aktív és passzív anyagi támogatása.

Felújítják a Nádasdy-kastély belsejét és parkját

Kategória: 
Fotó: MTI, archív

Megkezdődik a nádasdladányi Nádasdy-kastély belsejének és parkjának felújítása, az 1,712 milliárd forintos beruházás várhatóan 2020-ra lesz kész - mondta a Nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerdán a kastélyban tartott ünnepélyes időkapszula elhelyezésen.

Az aranykor krónikája – Tovább élő örökségünk

Kategória: 
Fotó: MTI, archív

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében az elkövetkező években országszerte több tucat kastély és vár újul meg. 2020-ig a programban részt vevő, összesen 39 helyszínen 20 kastélyt és 19 várat adnak majd át. Mint Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa elmondta, a fejlesztés nem egyszerűen felújítást, restaurálást jelent: a műemlékek a mai igényekhez igazodó, új funkciókkal gazdagodnak.