Jelenlegi hely

KSH

Negyed évszázada küldték az első sms-t

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

„Boldog karácsonyt”. Ez állt abban a rövid szöveges üzenetben, amit 1992. december 3-án egy 22 éves programozó, Neil Papworth küldött el kollégájának, Richard Jarvisnak - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Nagyot nőttek a bérek szeptemberben

Fotó: MTI, archív

Szeptemberben 13,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel negyedik hónapja haladja meg a 13 százalékot az átlagkeresetek éves növekedési üteme.

Tovább csökkent a munkanélküliség

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A július-szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 38 ezerrel 189 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,1 százalékra csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Demográfiai tél Európában

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

A demográfiai adatok szerint komoly átalakulásban van a világ: összességében lassulni látszik a népességnövekedés, de nagyok a különbségek az egyes kontinensek, régiók között. Európa a demográfiai tél következményeivel küzd, Fekete-Afrikában pedig népességrobbanás van. Kapitány Balázzsal, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

A várakozás szerint bővült a magyar gazdaság

A várakozás szerint bővült a magyar gazdaság a második negyedévben a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, 2017 második felében az uniós támogatások és az otthonteremtési program felfutása, valamint a hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentés hatásának köszönhetően gyorsabb növekedésre számítanak.