Jelenlegi hely

kultúra

Újra itthon a családi ezüst - KÉPGALÉRIA

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

„Kötelességünket teljesítettük, és visszaszereztük”– e szavakkal jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Magyarországnak sikerült hazahoznia a Seuso-kincsként ismert, páratlan fontosságú és felbecsülhetetlen értékű római kori leletegyüttes második hét darabját.

Két új Harry Potter-kötet jelenik meg

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A Bloomsbury kiadó bejelentette, hogy az első Harry Potter-regény megjelenésének 20. évfordulója alkalmából októberben két új Harry Potter-könyv jelenik meg.

Magyar blueskirály Amerikában

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Szűcs Gábor, ez a negyvenéves magyar férfi Amerika egyik legjobb blues-zenésze. Kitalált valamit, amivel új színt, új hangot hozott ebbe a műfajba. Egyébként a Little G Weevil művésznevet használja odakint. Itthon július 8-án hallhatja őt és zenekarát a hazai közönség este hétkor Budapesten, a Kobuci kertben. Bluesról, munkáról és sikerről beszélgettünk Szűcs Gáborral.

A nemzet szolgálatában állunk

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

1976-ban vadonatúj stílus született a hazai, ma már klasszikus beat-, pop- és rockzenei palettán. Az újító Koltay Gergely és az általa alapított Kormorán együttes meghonosította a folk-rock stílust, amely azóta számtalan követőre talált. A történelemben egy villanás, de egy zenei alkotóközösségben komoly idő negyven év. Megismerve a Kormorán együttes négy évtizedes munkásságát, bizton kijelenthető, fantasztikus szellemi tömörülést hoztak létre.

A fekete madonna koronajanak masa hazankba kerul

Fotó: MTI, archív

Magyarországra kerül a lengyelországi, czestochowai Istenanya, közismert nevén Fekete Madonna ikonját ékesítő korona pontos másolata, amelyet szerdán ünnepi szentmisén adott át Soltész Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) államtitkárának és Krzysztof Grzelaknak, a Budapesti Lengyel Személyi Plébánia plébánosának Waclaw Depo czestochowai érsek.