Jelenlegi hely

Kúria

Támadni veszélyes!

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A jogos védelem kapcsán az elmúlt években egymásnak ellentmondó ítéletek születtek a bíróságokon. A Kúria az idén az új büntető törvénykönyv alapján bűncselekmény hiányában két olyan vádlottat is felmentett, akiket az alsóbb fokú bíróságok elítéltek. Mi az oka, hogy a Kúria kivételével a bíróságok vádlottként kezelik a jogtalan támadások ellen védekező személyt?

Megvalósultak a Kúria célkitűzései

Fotó: MTI, Kovács Tamás

A Fidesz, a KDNP és az MSZP vezérszónoka is támogatta a Kúria 2016-os tevékenységéről szóló beszámolót az Országgyűlés csütörtöki ülésén, míg a Jobbik a devizahitelesek ügyében hozott döntések miatt azt jelezte, tartózkodni fog a szavazáson.

Új elsőfokú eljárás Ahmed H. ügyében

Fotó: MTI, Balogh Zoltán, szerk.

Törvénysértő volt, hogy a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét és új elsőfokú eljárást rendelt el - mondta ki a Kúria kedden kihirdetett határozatában.

Népszavazhatunk a civiltörvényről

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Hitelesítette a Kúria a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény visszavonásáról szóló népszavazási kérdést.

Hitelesítették a népszavazási kezdeményezést

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Megváltoztatta a Kúria a Fővárosi Választási Bizottság döntését és hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést kedden - derül ki a Kúria internetes oldalán közzétett végzésből.