Jelenlegi hely

lakásépítés

Mentőöv a devizahiteleseknek

Ma már túlzott eladósodás nélkül is saját lakáshoz juthatnak a családok

Ma már biztosra vehető, ha nincs 2010-ben kormányváltás, annak beláthatatlan következményei lettek volna a devizahitel-csapdában vergődőkre nézve. A kabinet az elmúlt években mindent megtett, hogy megmentse a bajbajutottakat.

Egyre több az új lakás

Gyorsan bővül az újlakás-piac. 2017 első fél évében 5004 új lakás épült meg, közel ezerhatszázzal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Nőtt a használatba vett lakások átlagos alapterülete is. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő otthonok száma pedig több mint negyven százalékkal haladja meg a tavalyit.

Közel kétszer annyi lakásépítési engedély

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Az első negyedévben 9525 lakás építésére kértek engedélyt, ami közel duplája az előző év hasonló időszakában tapasztaltnak, és 47 százalékkal emelkedett a használatba vett lakások száma is. A kiadott lakásépítési engedélyek már tavaly is közel háromszorosra nőttek, a bővülés nagyjából együtt mozog a csokigénylések alakulásával.

Megélénkült a lakásépítés

Az első negyedévben 2061 új lakás épült az országban, 46,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma 9525 volt, 88,7 százalékkal emelkedett éves szinten - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Jelentős növekedést várnak a bankok jövőre

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A lakáspiac élénkülése miatt jelentős növekedést várnak a bankok az új lakás vásárlásához vagy építéséhez kapcsolódó családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésekben jövőre, az OTP-nél idén már duplájára nőtt az új lakást vásárlók aránya pár hónap alatt.