Jelenlegi hely

Macedónia

Macedónia meghosszabbította válsághelyzetet

Az év végéig meghosszabbította a migrációs válsághelyzetet a macedón parlament csütörtökön, a biztonsági szervek szerint ugyanis a migrációs nyomás bármelyik pillanatban felerősödhet.

Kormányalakítással bízták meg a szociáldemokratákat

Többhónapos huzavona után szerdán mégis Zoran Zaevet, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnökét bízta meg kormányalakítással Gjorge Ivanov macedón elnök.

Ország a keresztúton

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Macedónián a világ szeme. Mi, magyarok kettőzött figyelemmel kísérjük az eseményeket, hiszen minden jel szerint előre megírt kottából játszanak a szereplők, és a következő forgatókönyvet talán éppen Magyarországra szabták. A tét nem kisebb, mint a kétmilliós Macedónia léte. A kérdés így szól: nemzetközi segítséggel sikerül-e eltaposni a kis balkáni országot?

Macedónia az élő példa a külső beavatkozás destabilizáló hatására

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Macedónia az élő példa arra, hogy mi történik, ha sorozatos külső beavatkozási kísérletek destabilizálják a belpolitikát - mondta a külgazdasági és külügyminiszter rögtönzött sajtótájékoztatón a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csúcstalálkozója előtt szerdán, Budapesten.

Május 1. macedón módra

Ha van vihar előtti csend, akkor kell lennie vihar utáninak is – nagyjából ez jut eszünkbe a macedón fővárosban, ahol békés a hangulat, nyugodt a légkör, de a felszín alatt azért pislákol a parázs.