magyar történelem

42

Kilenc éves voltam 1977-ben, tisztán emlékszem a jelenetre: anyám valami keresztrejtvénnyel bíbelődött, aminek megfejtése ahhoz kapcsolódott, hogy 100 éve született Ady Endre. Most 51 vagyok, és éppen a napokban emlékeztünk meg a halálának 100. évfordulójáról. Sajátomban, mintegy betétként, végigéltem az ő teljes életét.

Tudatos nemzetrombolók

Kategória: 
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Egy társadalom, egy nemzet történelemképe nem a tankönyvekből merít legtöbbet, hanem a tévéből és a mozifilmekből. Ha az európaiak a magyar filmművészet alapján alkotnának képet a magyar nemzetről, akkor sajnos egy bűnös, aljas, szadista nép képe rajzolódna ki – mondta a Demokratának a Bán Mór néven író Bán János. A Hunyadi-regényciklus alkotóját arról kérdeztük, miért nem készülnek évtizedek óta magyar történelmi filmek.

Százhetven éve vívták a pákozdi csatát

Kategória: 
Fotó: Wikipédia (illusztráció)

Az újonnan felállított magyar honvédsereg a szabadságharc első ütközetében, a százhetven éve, 1848. szeptember 29-én megvívott pákozdi csatában legyőzte a forradalom eltiprására indult Josip Jelacic (a magyar nyelvben Petőfi verse nyomán Jellasicsként ismert) horvát bán csapatait. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga: