Jelenlegi hely

mezőgazdaság

A magyar gazdaság lelke a mezőgazdaság

Fotó: MTI, Ujvári Sándor

Az autóipar jelenti a magyar gazdaság gerincoszlopát, de a lelke a mezőgazdaság és az élelmiszeripar - jelentette be Szijjártó Péter pénteken Mélykúton, ahol letették a HUNENT Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 12,6 milliárd forint beruházással épülő új üzemének alapkövét.

Sikerágazat a mezőgazdaság

Élhető jövőkép az újabb nemzedékeknek is.

Nagyot változott az elmúlt években a magyar vidék és a mezőgazdaság. Az agrárpolitika középpontjába a kis- és közepes méretű, elsősorban családi gazdaságok kerültek, ezek helyzetbe hozásával igyekszik megállítani az állam a mezőgazdasági népesség elöregedését.

Exportra is bőven jut a magyar gabonából

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Magyarország gabonaellátása biztosított a tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére, és a terményből exportra is bőven jut - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a 15. euroregionális kenyérfesztiválon Győrben.

Látszik a keleti nyitás hatása

Fotó: MTI, archív

Látszik a keleti nyitás hatása az agrárexportban, a Kínába irányuló sertéshús kivitel például a másfélszeresére bővült, és a távol-keleti ország vált a magyar borok negyedik legfontosabb felvevő piacává - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

Digitalizáció a szántóföldeken

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Az emberiség lélekszáma rohamosan növekszik: a kilencvenes évek végén hatmilliárd főt számlált, 2011-ben léptük át a hétmilliárdot, most tartunk több mint 7,5 milliárdnál. A mezőgazdaságba bevonható területeket számottevően nem lehet növelni, vagyis megoldást csak a hatékonyság fokozása adhat. Ebben segíthet a precíziós gazdálkodás, ami – kis túlzással élve – majdnem egyenként gondoskodik a növényekről. A szántóföld „okosításának” kutatásában Magyarország az élvonalban van, de ezeket a lehetőségeket alig használják ki a gazdák.