Jelenlegi hely

momentum mozgalom

A Kúria helybenhagyta az NVB határozatát a népszavazási aláírások ügyében

Fotó: MTI, archív

A Kúria - részben eltérő indoklással - helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben az NVB megállapította, hogy az olimpiai rendezésről szóló népszavazási kezdeményezéshez gyűjtött érvényes aláírások száma legalább 139 196.

Egy bukás anatómiája

Heves megyei Népújság

Apám annak idején lázadásból más utat választott, mint Heves megyei tsz-elnök nagyapám – nyilatkozta nemrégiben az Indexnek adott interjújában Fekete-Győr András, a Momentum vezéralakja. Csakhogy – amint köreikben mondani szokás – nem bontotta ki az igazság minden részletét. Nagyapja ugyanis nem pusztán Heves megyei tsz-elnök volt, hanem hosszú évekig élet-halál ura, Heves megye vb-tanácselnöke.

Az NVB megváltoztatta az FVB határozatát

Fotó: MTI, archív

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) azt a határozatát, amelyben a testület a budapesti olimpiáról tervezett népszavazás kiírásához szükséges aláírások számáról döntött. Az NVB álláspontja szerint a helyi népszavazáson azok a választópolgárok vehetők figyelembe, akik az adott településen egy időközi önkormányzati választáson is jogosultak lennének szavazni.

Politikai örökösök

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Bár a múlt szombaton párttá alakult Momentum tagjai, korukból adódóan, nem vehettek részt az elmúlt két és fél évtized politikai küzdelmeiben, ez nem jelenti azt, hogy olyan „tiszták és civilek” lennének, mint ahogy az ellenzéki média láttatni akarja. MSZP-s, SZDSZ-es politikus szülők, baloldali háttértámogatók, Soros-szervezetek és liberális médiakapcsolatok is felbukkannak az új szervezet mögött.

Apák, fiúk és lányok

A Momentum Mozgalom (MoMo) 2015 elején jött létre, egyesületként 2016-ban jegyezte be a bíróság. Az egyesület jogi képviselője Csala Dániel Károly. Politikai koncepciójuk kialakításában nagy szerepe volt Haris Évának, az MSZP korábbi helyettes választmányi vezetőjének és Szabó Pálnak, a Gyurcsány-kormány egykori közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterének. A mozgalom a huszonévesek generációjából tömörít liberális világnézetű fiatalokat, akik a munkaalapú társadalmat zsákutcának tartják. Ennek ellenére szegénypárti retorikát folytatnak. Az alábbiakban a mozgalom eddig ismertté vált vezetőit mutatjuk be.