MTA

Innováció és alapkutatás

Kategória: 
Fotó: MTI

Habár kívülről úgy tűnik, háborúzik a kormány és az MTA, a színfalak mögött azért folynak az egyeztetések, legalábbis ezt tudtuk meg Bokor Józseftől, az MTA alelnökétől. A szakember nem tartja lehetetlennek, hogy együttműködés szülessen: feladatként tekint erre, amit meg kell oldani. Szabó Gábor fizikusprofesszor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, az MTA rendes tagja szerint arról szó sincs, hogy a kormány lerombolná a kutatás szabadságát.

Rendszerváltást az Akadémián!

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának átalakítása, a források átcsoportosítása nemcsak az alapkutatásokat követő innováció és a gazdasági hasznosítás miatt szükségszerű, hanem azért is, mert a társadalomtudományokat az elmúlt száz évben szisztematikusan megszálló baloldal a jobb sorsra érdemes köztestület soraiban is makacsul ragaszkodik megkaparintott pozícióihoz.

A dohányzási tilalom egyik pozitív hatása

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A dohányzási tilalom hatására jelentősen javult a vendéglátóiparban dolgozó anyák újszülöttjeinek egészsége Magyarországon, többek között nőtt az átlagos születési súlyuk, csökkent a koraszülöttek aránya, továbbá a csecsemőhalálozás esélye is alacsonyabb lett - derült ki az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont és az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársainak kutatásából.

Oldalak