Jelenlegi hely

NASA

A Mars belső szerkezetét vizsgálják

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A bolygó belső szerkezetét és folyamatait vizsgálja az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) új Mars-szondája, amely már úton van a vörös bolygó felé -  mondta Sík András Mars-kutató az M1 aktuális csatornán.
 

Útjára indult a Mars-szonda

Fotó: MTI/AP/Matt Harman

A United Launch Alliance (ULA) Atlas-V hordozórakétája a NASA InSight nevű Mars-szondájával a 2018. május 5-én emelkedett a levegőbe a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton. Az InSight, a Mars belsejének kutatására elsőként megépített űrszonda a tervek szerint november 26-án érkezik meg a bolygóra.

Exobolygó-kutatás

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Legkorábban szerdán indítja útnak legújabb exobolygó-kereső űrszondáját az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Mehetünk a Marsra?

Ha az emberiség a fejébe vesz valamit, azt előbb-utóbb megvalósítja, még ha az ötlet születésének pillanatában lehetetlennek tűnik is: ilyen a Mars betelepítésének gondolata. A kutatók már azon dolgoznak, hogyan lehetne a 2030-as évekre lakható házakat építeni marsi körülmények között. De miért is olyan érdekes számunkra pont ez a bolygó, és mikor juthatunk oda?

A Dzsezkazgan sztyeppén landoltak

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által közreadott képen Kate Rubins, a NASA űrhajósa rutinellenőrzéseket végez a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt Szojuz MS-01 orosz űrhajó fedélzetén 2016. október 29-én, mielőtt 115 napos űrbéli küldetése után visszatér a Földre.