Jelenlegi hely

oktatás

Akarjunk bajnokok lenni

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Máshol még nem fordult elő a fejlett társadalmakban, hogy azt követően, hogy tizenöt-húsz éven át radikálisan csökkent a házasságkötések száma, egyszer csak megfordult a folyamat, és elkezdett nőni ez a szám. A szocialista kormányok idején, 2002-től 2010-ig 23 százalékkal kevesebb házasság köttetett, míg 2010-től az idei évig 46 százalékos növekedést látunk. Ez jó példa arra, hogyan lesz a materiális kormányzati intézkedésekből szellemi, az anyagiakból társadalmi tartás. Ebben a konkrét esetben is kézzelfogható, hogy emberek másként kezdtek gondolkozni a család értékéről, ráadásul úgy, hogy közben Európában a divatirányzat éppen az ellenkezője. Ez is megmutatja, hogy a kormányzat által hozott döntések nemcsak materiális értelemben jelentenek előrelépést, hanem értéket is közvetítenek – mondta a Demokratának Balog Zoltán miniszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője.

A hazafias nevelés hangsúlyos marad

A hazafias nevelést nevelési célként határozták meg a Nemzeti alaptantervben, és nem lehet olyan új tartalmi szabályozás, amelyben ne lenne hangsúlyos - közölte a pedagógusképzés és -továbbképzés átalakításának koordinációjáért felelős miniszteri biztos csütörtökön Székesfehérváron.

Biztosított a köznevelés jövője

A családok az oktatási reform nagy nyertesei

A kormányzat elmúlt években meghozott döntései, intézkedései jelentős megújulást eredményeztek a köznevelési rendszer egészét illetően. Hét év alatt jelentősen emelkedett a gyermekintézményi férőhelyek száma, bővült az ingyenes étkeztetésben és tankönyvellátásban részt vevők köre, és növekedtek a pedagógusbérek is, miközben az oktatásra fordított kiadások az uniós átlagot is meghaladták.

Folyamatosan növekszik az oktatásra fordított pénz

Az idén a tervek szerint közel 1900 milliárd forint jut az oktatásra. Ez a GDP öt százalékát kitevő összeg bő 600 milliárddal, vagyis felével több, mint amennyit e célra költött az ország a 2010-es kormányváltáskor. A pénzből pedagógusbér-emelésekre, ingyenes tankönyvekre és étkeztetésre nyílt lehetőség, újabban pedig az intézményfejlesztés, digitális eszközök jelennek meg célként.

Korlátoznák az anyanyelvi oktatást

Az ukrán Legfelsőbb Tanács kedden megszavazta a 3491-d számú oktatási törvényt, melynek 7. cikke az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást.