október 23.

Lelkek napja

Kategória: 
Fotó: MTI

Az élet természetes velejárója a halál. Mégis, ha elveszítjük szeretteinket, a haza földjét utolsó csepp vérükig oltalmazó hőseinket, ártatlan áldozatul eső testvéreinket, nehéz természetes módon viszonyulni az eseményekhez. Nemzeti ünnepünkön – október 23-án – is megemlékezünk azokról az elhunyt hősökről, akiknek köszönhetően rövid időre a világtörténelem színpadára kerültünk – bő egy héttel később pedig eljön a halottak napja.

A hatalom megtartására játszott Gyurcsány

Kategória: 
Fotó: Wikimedia Commons

Ami 2006. október 23-án, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján történt, az egy, az akkori kormány által tudatosan felépített, több hetes folyamat kicsúcsosodása volt, egy olyan folyamaté, amelyben Gyurcsány Ferencék a terror eszközének szisztematikus alkalmazásától sem riadtak vissza annak érdekében, hogy fenntartsák hatalmunkat. Az ECHO TV Napi aktuális című műsorának október 23-i adásában Gaudi-Nagy Tamás jogvédő és Császár Attila, az ECHO TV Híradójának főszerkesztője emlékezett vissza a tizenkét évvel ezelőtti eseményekre. 

Az 1956-ról szóló diskurzus még nem befejezett

Kategória: 
Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A magyar '56 arra tanít, hogy vannak pillanatok, amikor a hazát kell minden elé helyezni, amikor nem lehetséges ideológia mentén jobbra vagy balra állni, amikor csakis a haza mellé, a nemzet mellé kell, sőt kötelező állni - hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kedden Szabadkán az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett központi vajdasági ünnepségen, amelyen részt vett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is.

Birodalmi Európa vagy szabad nemzetek szövetsége

Kategória: 
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Elemzők szerint Orbán Viktor miniszterelnök október 23-ai ünnepi beszédében a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás tétjét fogalmazta meg. A kormányfő arról beszélt, az emberek egy birodalmi Európa és a szabad nemzetek szövetsége közül választhatnak majd; ezek közül az utóbbi mellett érvelt. 

Oldalak