Jelenlegi hely

régészet

Szent Miklós korából származik a csonttöredék

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Szent Miklós korából származik egy neki tulajdonított csonttöredék - állapították meg az Oxford Egyetem kutatói radiokarbon-vizsgálatok segítségével. 
 

Honfoglalás kori leletegyüttes

Fotó: MTI archív

Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be szerdán a jászberényi Jász Múzeumban - közölte a múzeum régésze az MTI-vel, hangsúlyozva: az egyik tárgyhoz hasonlóból eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében.

Rátaláltak az istennő szentélyére

Svájci régészek megtalálták Artemisz görög istennő több mint száz éve keresett szentélyét a görögországi Évia szigetén fekvő Amarüntosz falu közelében - közölte pénteken a görög kulturális minisztérium.

Folytatódik a Szulejmán-sírkomplexum feltárása

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Folytatódik szeptembertől a Szigetvár-turbéki szőlőhegyen felfedezett Szulejmán-sírkomplexum feltárása - közölte Pap Norbert, a kutatás vezetője hétfőn az MTI-vel.

Kincsek a víz alatt

Szenzációs felfedezés küszöbén áll a ráckevei Árpád Múzeum régészcsapata: Dunaújvárosnál július közepén, egyhetes ásatást követően, a Duna mélyén egyedülálló lelet nyomai rajzolódtak ki. A kormeghatározások alapján kiderült, Árpád-kori emlékanyagra bukkantak a régészek, amely fontos adalékokkal szolgálhat majd a térség és az ország történetéhez.