Jelenlegi hely

Sebastian Kurz

"Vannak problémák, amiről beszélni kell"

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Sebastian Kurz osztrák kancellár visszafogottan reagált arra a videofilmre, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bécsi útján szerzett tapasztalatairól tett fel szerdára virradóra a Facebook közösségi oldalra. 
 

Alapvető kérdésben van egyetértés

Fotó: MTI, archív

Magyarország és Ausztria egyetért abban, hogy a menekültpolitika a határok védelménél kezdődik - emelte ki Tuzson Bence a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Meg kell védeni az európai jövőt

Fotó: MTI, Koszticsák Sziárd

 

Meg kell védeni Európa jövőjét, amelyre a legnagyobb fenyegetést a népvándorlás, a migráció jelenti  - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Bécsben.

Ez várható az Orbán-Kurz megbeszélésen

Fotó: MTI, archív

 

Kedden fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben. A kormányfő már az osztrák fővárosban van. Tárgyalásuk egyik központi témája a migráció lesz, de várhatóan egyeztetnek majd a paksi atomerőmű bővítéséről is.

A hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban a miniszterelnök elmondta: kedden tárgyalásokat folytatnak a kancellárral és az alkancellárral. „Megállapodásokat szeretnék velük kötni, a megállapodásoknak a migrációról, Ausztria és Magyarország megvédéséről, valamint egymás megsegítéséről kellene szólniuk” – fogalmazott Orbán Viktor.

A paksi atomerőmű ügyében Ausztria megtámadta Magyarországot az Európai Unióban. Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában elmondta: Ausztriában ez egy hagyományos eljárás, amióta Ausztria önmagát atomenergia-mentes országgá nyilvánította.

A szakértő emlékeztetett: 1978-ban volt egy népszavazás arról, hogy szabad-e atomenergiát használnia Ausztriának, vagy sem. Akkor kétharmados többséggel szavazták le a kormány álláspontját, úgy, hogy arra az időpontra készült el Ausztriának az első atomerőműve, amelyet azóta sem használnak, egy oktatóközpont működik benne – mondta Törcsi Péter.

A döntés óta Ausztria a környező országok bármilyen atomerőmű-fejlesztését megtámadja valamilyen nemzetközi fórum előtt. Az osztrák kormány az Európai Bizottságnak azt a jóváhagyó döntését támadta meg, amely zöld utat engedett a Paks II. beruházásnak – tájékoztatott a szakértő.

Törcsi Péter szerint a vitás kérdések részletkérdések a két ország együttműködése szempontjából, sokkal több olyan álláspont van mind az osztrák, mind a magyar kormány tekintetében, ahol véleményazonosság van. Az egyik ilyen kérdés a migrációhoz való hozzáállás, itt hajszálnyi különbségek vannak csupán a Sebastian Kurz vezette kormány és a magyar álláspont között – mondta a szakértő.

Különvélemény kvótaügyben

Fotó: MTI, archív

 

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.