selyemút

Olaszország is csatlakozhat az Új selyemúthoz

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com

Olaszország tárgyalásokat folytat egy olyan szándéknyilatkozat aláírásáról, mely révén csatlakozhat a kínai Új selyemút kezdeményezéshez. A dokumentum aláírására március végén kerülhet sor, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök Olaszországba látogat - közölte egy kormányzati tisztviselő szerdán.

Közép-Európa a Selyemúton

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A választási kampány csatazajában elsikkadt a hír, hogy március végén megtörtént a visegrádi négyek és Kína első kétoldalú találkozója. A történelmi jelentőségű pekingi megbeszélés jelentősen fölértékeli a V4-es együttműködést, amely Tóth Gábor, az Európa Kapuja V4–Kína Egyesület elnöke szerint a keleti kapcsolatok motorja lehet.

Vasparipák a selyemúton

Kategória: 
Fotó: MTI, archív

A Kínához fűződő kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra vonását, Magyarország uniós kapu szerepének erősítését várja a kormány a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításától. A 350 kilométernyi szakaszon a jelenlegi nyolc helyett három és fél óra alatt roboghatnak végig a szerelvények, amelyek a kínai tulajdonba került pireuszi kikötőből szállíthatják a távol-keleti termékeket hazánkon keresztül Nyugat-Európába. Az új szállítási útvonal háttérbe szoríthatja az eddigi hamburgi és rotterdami irányokat, így növelheti Magyarország uniós vámbevételeit.

Rálépünk az Új Selyemútra

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Bármily fájdalmas és nemkívánatos, előbb-utóbb szakadás következik be az Európai Unióban. Ez rossz hír, de fel kell készülni rá. Közép-Európa a visegrádi országok vezetésével olyan együttműködést alakíthat ki Kínával, amellyel megnyerhetjük magunknak a XXI. századot – mondta a Demokratának Tóth Gábor, az Európa Kapuja V4–Kína Egyesület elnöke.