Jelenlegi hely

születés

Megszületett Kozák Danuta gyermeke

Fotó: MTI, archív

Megszületett az ötszörös olimpiai bajnok kajakozó Kozák Danuta gyermeke szerdára virradó éjjel.

Kevesebb a születés, több a halálozás

Az év első két hónapjában 2,2 százalékkal kevesebb gyermek született, mint az előző év azonos időszakában, a halálozások száma pedig 21 százalékkal növekedett 2016. január-februárhoz képest, 1999 óta ez a legmagasabb első kéthavi halálozási érték - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-t.

Sok pénz, kevés gyerek

Fotó: shutterstock.com, archív, illusztráció

A demográfiai hanyatlás rémképe az egész XX. századot végigkísérte Európában. A különböző kormányok eltérő módszerekkel, jutalommal, juttatásokkal, gyermekgondozási segélyekkel, vagy épp büntetésekkel próbálták megállítani a folyamatot. Az áttörő siker azonban mindenhol elmaradt. Milyen eszközök vannak a kormányok kezében a népességcsökkenés megállítására? A tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos nincs univerzális csodaszer.

Az eltűnt gyerekek nyomában

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Mi okozta a Római Birodalom bukását? Noha a válasz összetett, sokaknak elsőként a népvándorlások, a barbár betörések és a gazdasági problémák jutnak eszükbe. Kevés szó esik azonban a hanyatlás egyik legfontosabb, a többi válságtünettel közvetlen kapcsolatban álló okáról: a demográfiai válságról és a népességcsökkenésről. Pedig a múlt korunk Európájának is fontos tanulságul szolgál.

Tovább nőtt a születések száma

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

+965
gyermek

Az előzetes adatok szerint 2016-ban másfél százalékkal több gyerek született Magyarországon, mint 2015-ben. Eközben 3,6 százalékkal csökkent a halálozások száma, így a népességfogyás tavaly 16 százalékkal lassult. Évek óta nő a születések és a házasságkötések száma, az előbbi pedig azért nagy eredmény, mert a két évtizede tartó népességfogyás miatt csökken a szülőképes korba lépő nők száma.