Jelenlegi hely

születés

Sok-sok kicsi migránscsecsemő

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Több gyermek született 2016-ban Németországban mint 1996 óta bármelyik évben, derült ki a ma ismertetett adatokból - írja a Reuters hírügynökség honlapja.
 

Megszületett Kozák Danuta gyermeke

Fotó: MTI, archív

Megszületett az ötszörös olimpiai bajnok kajakozó Kozák Danuta gyermeke szerdára virradó éjjel.

Kevesebb a születés, több a halálozás

Az év első két hónapjában 2,2 százalékkal kevesebb gyermek született, mint az előző év azonos időszakában, a halálozások száma pedig 21 százalékkal növekedett 2016. január-februárhoz képest, 1999 óta ez a legmagasabb első kéthavi halálozási érték - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-t.

Sok pénz, kevés gyerek

Fotó: shutterstock.com, archív, illusztráció

A demográfiai hanyatlás rémképe az egész XX. századot végigkísérte Európában. A különböző kormányok eltérő módszerekkel, jutalommal, juttatásokkal, gyermekgondozási segélyekkel, vagy épp büntetésekkel próbálták megállítani a folyamatot. Az áttörő siker azonban mindenhol elmaradt. Milyen eszközök vannak a kormányok kezében a népességcsökkenés megállítására? A tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos nincs univerzális csodaszer.

Az eltűnt gyerekek nyomában

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Mi okozta a Római Birodalom bukását? Noha a válasz összetett, sokaknak elsőként a népvándorlások, a barbár betörések és a gazdasági problémák jutnak eszükbe. Kevés szó esik azonban a hanyatlás egyik legfontosabb, a többi válságtünettel közvetlen kapcsolatban álló okáról: a demográfiai válságról és a népességcsökkenésről. Pedig a múlt korunk Európájának is fontos tanulságul szolgál.