Jelenlegi hely

történelem

Igazságos növekedés

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Messze kell visszamenni az időben, hogy olyan sikeres időszakot találjunk Magyarország történelmében, amilyet most, hét-nyolc év óta él. Bő száz évvel biztosan vissza kell menni, a dualizmus korába, akkor volt ilyen lendületben az ország. Egy jelentős különbség azonban még ebben az esetben is a ma felé billenti a mérleg nyelvét, szuverén Magyarország akkor a kiegyezés minden jogászi bravúrmutatványa ellenére sem volt, a világban elfoglalt helyét nagyhatalmi kényszerek határozták meg – hogy milyen erővel, azt Trianon megmutatta.

Spanyol hírszerzők megfejtették a kódot

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Katolikus Ferdinánd spanyol uralkodó 500 éves titkos levelezését fejtette meg a spanyol nemzeti hírszerzési központ (CNI).

Magyarország fehér rózsája

Apponyi Geraldine grófnőre, néhai albán királynéra emlékezik a Magyar Nemzeti Múzeum. A javarészt archív fotókra és filmfelvételekre támaszkodó, január 7-ig látogatható kamarakiállítás fókuszában az 1938-as királyi esküvő áll, de megtudhatjuk, hogyan kapta Geraldine a fehér rózsa nevet, át kellett-e térnie az esküvő után a muszlim hitre, és miért ért véget olyan hirtelen a tündérmese.

A forradalom vezérkara

Az októberi, valójában novemberi szocialista forradalmat néhány ezer bolsevik vitte véghez, vezérkaruk sem volt nagy létszámú, alig tucatnyi embert azonosíthatunk a vezető pozíciókban. Cikkünkben kilenc főt mutatunk be csúcsvezetőik közül, mondhatni, az igazi nagyágyúkat. Életútjuk érdekessége, hogy a proletárnak nevezett forradalom élére jobbára polgári családokból érkeztek, többségük pedig éppen az egyik társuk miatt kivégzőosztag előtt fejezte be életét.

A forradalom legendái

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A bolsevik forradalom számos legendát hagyományozott az utókorra. Ezek sorában a 20-as években kiépülő állami propaganda elemei éppen úgy fellelhetők, mint az emigráns oroszok kitalált történetei, pletykái. Lássunk most néhány forradalmi mítoszt és a cáfolatukat!