történelem

A név kötelez

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Idén először rendezték meg – mások mellett az Andrássy, a Batthyány, a Bethlen, a Pallavicini és a Széchenyi család részvételével – a Történelmi Magyar Családok Emléknapját a Magyar Nemzeti Múzeumban. A június 2-i találkozóról, a magyarországi nemesség és arisztokrácia múltjáról, jelenéről és jövőjéről Széchenyi Tímeával, az emléknapot szervező Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnökével beszélgettünk.

Horthy, a reálpolitikus

Kategória: 
Fotó: Wikipedia, szerk.

Százötven éve született Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója. A nevével fémjelzett közel negyedszázad ellentmondásokkal terhes, összességében mégis sikeresnek, bizonyos területeken példaértékűnek tekinthető, hiszen az elkerülhetetlen háborúba sodródásig a Trianonban pusztulásra ítélt Magyarország feltámadt és gyarapodott.

Sikertelenül zárult a keresési akció

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Sikertelenül zárult az aradi Alsótemetőben az a keresési akció, amelyben a Szoboszlay-per 1958-ban kivégzett tíz áldozatának jeltelen közös sírját próbálták megtalálni - közölte az MTI-vel az ásatást vezető Gheorghe Petrov, a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló román intézet (IICCMER) szakértője.

Oldalak