Jelenlegi hely

történelem

Sikertelenül zárult a keresési akció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Sikertelenül zárult az aradi Alsótemetőben az a keresési akció, amelyben a Szoboszlay-per 1958-ban kivégzett tíz áldozatának jeltelen közös sírját próbálták megtalálni - közölte az MTI-vel az ásatást vezető Gheorghe Petrov, a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló román intézet (IICCMER) szakértője.

Esterházy János szimbolizálja a XX. századi magyar sorsot

Fotó: MTI, archív

Esterházy János mártírhalált halt felvidéki politikus szimbolizálja a XX. századi magyar sorsot - erről beszélt Zsigmond Barna Pál, a Fidesz határon túli magyar ügyekért felelős igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.

Igazságos növekedés

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Messze kell visszamenni az időben, hogy olyan sikeres időszakot találjunk Magyarország történelmében, amilyet most, hét-nyolc év óta él. Bő száz évvel biztosan vissza kell menni, a dualizmus korába, akkor volt ilyen lendületben az ország. Egy jelentős különbség azonban még ebben az esetben is a ma felé billenti a mérleg nyelvét, szuverén Magyarország akkor a kiegyezés minden jogászi bravúrmutatványa ellenére sem volt, a világban elfoglalt helyét nagyhatalmi kényszerek határozták meg – hogy milyen erővel, azt Trianon megmutatta.

Spanyol hírszerzők megfejtették a kódot

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Katolikus Ferdinánd spanyol uralkodó 500 éves titkos levelezését fejtette meg a spanyol nemzeti hírszerzési központ (CNI).

Magyarország fehér rózsája

Apponyi Geraldine grófnőre, néhai albán királynéra emlékezik a Magyar Nemzeti Múzeum. A javarészt archív fotókra és filmfelvételekre támaszkodó, január 7-ig látogatható kamarakiállítás fókuszában az 1938-as királyi esküvő áll, de megtudhatjuk, hogyan kapta Geraldine a fehér rózsa nevet, át kellett-e térnie az esküvő után a muszlim hitre, és miért ért véget olyan hirtelen a tündérmese.