Jelenlegi hely

USA

Lavrov és Szijjártó Trump be nem avatkozási szándékát méltatta

Fotó: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Egyaránt a más országok belügyeibe való be nem avatkozás és a terrorizmus elleni harc fokozásának szándékát emelte ki hétfői közös moszkvai sajtóértekezletén Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek arra a kérdésére válaszolva, hogy milyennek látják a Moszkva és Washington közötti viszony perspektíváit Donald Trump amerikai elnök beiktatása után.

Nem csak a kezdet nehéz

Fotó: MTI, archív, illusztráció

„Csak a buta emberek, a hülyék gondolnák, hogy rossz dolog jóban lenni Oroszországgal – üzente egy tweetjében Donald Trump január elején. Szavaival nehéz vitatkozni. Az amerikai–orosz közeledés csakis előnyökkel járna a két ország és nem utolsósorban Európa számára is. Az új elnökhöz láthatóan Moszkva is nagy reményeket fűz. Van azonban egy bökkenő. Noha a hidegháború óta szinte minden hivatalba lépő amerikai elnök új kezdetet ígért az orosz kapcsolatokban, a dolog valahogy mindig félresiklott. Elkerülhető-e az újbóli kudarc? Lehet-e partner Oroszország és Amerika?

Donald Trump beszéde

Fotó: MTI, archív

Beiktatását követően Donald John Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke a washingtoni Capitolium lépcsőjén berendezett díszemelvényen tartotta meg beszédét, melyet annak fontosságára való tekintettel az eredeti angol nyelven és magyar fordításban közlünk.

Moszkva: Obama az utolsó óráiban is csapásokat mér az orosz-amerikai kapcsolatokra

Fotó: MTI/AP

Barack Obama leköszönő amerikai elnök csapata az utolsó óráiban is csapásokat mér a Moszkva és Washington közötti viszony alapjaira, különösen külpolitikai téren - mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai helyzet rendezésére

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív

Soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai rendezésre a polgárháború kirobbanása óta, megoldás azonban kizárólag akkor születhet, ha az amerikaiak és az oroszok meg tudnak állapodni egymással - jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán.