Jelenlegi hely

választási rendszer

A Fidesztől elvettek egy mandátumot

A választási rendszert ért kritikákról, az uniós támadásokról és a „jurisztokrácia” erősödéséről is szó esik a Demokrata szerdai számának címlapinterjújában. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az áprilisi voksolás kapcsán úgy fogalmazott: aki azt mondja, hogy a jelenlegi választási rendszer nem legitim, az azt állítja, hogy 1990 óta az összes országgyűlési választás illegitim volt.

Az ellenzékkel van baj

Fotók: MTI, archív, szerk.

A Fidesz szerint nem a választási rendszerrel, hanem az ellenzékkel van baj - közölte a nagyobbik kormánypárt országgyűlési frakciója hétfőn az MTI-vel.

Új választási rendszert akarnak

Fotó: MTI, archív

A Közös Ország Mozgalom (KOM) meg akarja változtatni a választási rendszert. Gulyás Mártonék kezdeményezéséhez számos ellenzéki párt csatlakozott.

Macron arányos választási rendszert ígér

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy harmadával csökkenti a képviselők és a szentárok számát, valamit a jelenleginél arányosabbá teszi a választási rendszert.

A választási rendszer megváltoztatását javasolja a DK

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A Demokratikus Koalíció a választási rendszer megváltoztatását javasolja, mert a jelenlegi szisztémát sem tisztességesnek, sem szabadnak nem tartják. A párt elképzelése szerint a parlamenti mandátumoknak tükrözniük kell az egyes pártokra leadott szavazatok számát, miközben a választási rendszernek biztosítania kell a stabil kormánytöbbség létrejöttét.