Vlagyimir Putyin

Putyin „barátai” és a Nyugat alkonya

Gyengül a sokáig uralkodó liberális világrend. Az európai trendeket nézve a hagyományos elitek gyengüléséről, egyfajta konzervatív reneszánszról, a globalizációba mint mindent megoldó eszközbe vetett hit megrendüléséről, az új alternatívák megjelenéséről beszélhetünk. Ezt igazolja közvetve a kétségbeesett segélykiáltásként is felfogható megszólalások és írások sora.

Európa fél Amerikától

Kategória: 

Várhatóan utolsó, nemrég megkezdett negyedik elnöki ciklusában Vlagyimir Putyin megszilárdítaná Oroszország helyét az átalakuló világban, és a globális ambíciókhoz igyekszik megteremteni az erős gazdasági hátteret is. Sikerül-e ez? Kik lehetnek Oroszország partnerei a többpólusú világban? Hogy alakul a viszonya Európával? Egy kalap alá lehet-e még mindig venni Európát és Amerikát, és milyen kínok között alakul az új világ? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Kremlhez közel álló orosz politológussal, Szergej Mihejevvel, a moszkvai Politikai Konjunktúrakutató Intézet igazgatójával.

De mit akar Ukrajna?

Kategória: 

Senkinek sem érdeke egy új háború, és mégis van ok az aggodalomra...

„A labdarúgó-világbajnokság idején bekövetkező ukrán katonai provokációknak nagyon komoly következménye lesz Ukrajna államiságára nézve” – közölte Vlagyimir Putyin egy kelet-ukrajnai telefonhívásra reagálva múlt heti élő „kérdezz-felelek” tévéműsorában.

Oldalak