zöld jövő

Villanyautók forradalma

Kategória: 
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Évente duplázódik a hazai elektromos autók száma, jelenleg akkora a kereslet, hogy gyakran hónapokat kell várni egy új villanyautóra, többek közt ezért is fut a magyar utakon felerészben külföldről behozott, használt elektromos jármű. A kiépült töltőállomások már gyakorlatilag biztosítják az ország átjárhatóságát, új pályázat nyílt a vásárlás támogatására, az állami flotta is ezres nagyságrendben bővül villanyautókkal, tehát a forradalom már zajlik. A világon senki nem számított ilyen gyors változásokra, a régióban vezető szerepet töltünk be.

Fogy az idő

Kategória: 
Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Két évünk van, hogy jelentősen lelassítsuk, lehetőség szerint megállítsuk a természetes élőhelyek további pusztulását a WWF legfrissebb jelentése szerint. Egy kormányközi testület legutóbbi tanulmánya pedig arra figyelmeztet, hogy 2030-ig közel felére kell visszaszorítani a károsanyag-kibocsátást ahhoz, hogy a földi légkör átlaghőmérsékletének emelkedése 2052-ig ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot. Nincs sok időnk, cselekedni kell.

A zöldautó árnyalatai

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Globálisan 56 százalékkal nőtt 2016-ról 2017-re a plug-in hibrid és a tisztán elektromos járművek száma a Nemzetközi Energiaügynökség tanulmánya szerint, ráadásul az egyes országok és az autógyártók célkitűzései alapján a közeljövőben az értékesítés tovább fokozódhat. Ám a környezetvédők egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet: ne csak a járművek közvetlen szennyezőanyag-kibocsátását, de például a felhasznált energia előállításakor jelentkező környezetterhelést is vegyük figyelembe.