Jelenlegi hely

ZöldJövő

Műanyagot eszünk

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A skóciai Heriot-Watt Egyetem kutatói szerint legalább száz mikroműanyag szemcsét eszünk minden főétkezéskor. Ezek például a bútorszövetekből és szintetikus textíliákból származnak, és a házi porral keveredve hullanak az ételbe.
 

Az eget takarítani

Felküldték a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az első, kísérleti űrszemét-takarító robot prototípusát, a Remove­DEBRIS-t. A robot az űrjárművekre veszélyes, növekvő mennyiségű hulladékot hivatott eltakarítani.

Pénzt dobunk a szemétbe

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Akár egy 30 ezer fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne a jelenleg lerakókba kerülő alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával. A Returcom Nonprofit Kft. legújabb tanulmánya szerint a Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboznak mégis mintegy 50 százaléka végzi a kommunális hulladékban, 9 százaléka pedig a hulladékégetőben.

Lítiumos akkumulátorgyár Miskolcon

Fotó: MTI, archív

Magyarországon építi első európai gyárát az akkumulátorok gyártására szakosodott japán GS Yuasa cég. A 2019-re elkészülő üzem elektromos hajtású autók energiatárolását szolgáló lítiumos akkumulátorokat állít majd elő.

A bioműanyagokról

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Tizenöt éve ígéretes kezdeményezésnek tűntek a bioműanyagok. Akkor még arról volt szó, hogy Magyarország lehet a technológia első gyártóinak egyike, az akkori módszerek azonban gazdaságtalannak bizonyultak, ráadásul a lebomlónak hirdetett termékek jó részéről is kiderült, hogy tulajdonképpen csak szétesnek. A legújabb bioműanyagok ugyanakkor komposztálással már valóban gyorsan lebonthatók.