Jelenlegi hely

ZöldJövő

Horror a szépségiparban

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Az Európai Unióban 2013. március 11. óta tilos forgalomba hozni állatokon tesztelt kozmetikumokat. A szigorítás azonban nem garantálja a kozmetikai célú állatkísérletek végleges beszüntetését, több multinacionális cég ugyanis az unión kívül, zavartalanul folytatja ilyen jellegű tevékenységét. A tudatos vásárlók a logók nyomon követésével informálódhatnak arról, az üzletekben forgalmazott termékek tényleg mentesek-e az állatkísérletektől.

Digitalizáció a szántóföldeken

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Az emberiség lélekszáma rohamosan növekszik: a kilencvenes évek végén hatmilliárd főt számlált, 2011-ben léptük át a hétmilliárdot, most tartunk több mint 7,5 milliárdnál. A mezőgazdaságba bevonható területeket számottevően nem lehet növelni, vagyis megoldást csak a hatékonyság fokozása adhat. Ebben segíthet a precíziós gazdálkodás, ami – kis túlzással élve – majdnem egyenként gondoskodik a növényekről. A szántóföld „okosításának” kutatásában Magyarország az élvonalban van, de ezeket a lehetőségeket alig használják ki a gazdák.

Napfényes jövőkép

A Tesla legfrissebb fejlesztése akár ingyenessé is teheti a családi házak energiaellátását tetőcserepes napelemekkel, de a konkurencia is éber, és sorban jelentik be a még kevesebb befektetést igénylő lehetőségeket. Más kutatók ezzel szemben a betonban látják a jövőt, így ne lepődjünk meg, ha hamarosan az aszfalt is megszólít minket.

Klímastratégiák települési szinten

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Tagadjuk vagy sem, szép lassan megváltozik az életünk. Gyakoribbá váltak a viharok és az árvizek, a biztosítók átalakítják stratégiáikat, a városok csapadékvíz-elvezetési rendszerüket, a városban élők pedig légkondicionáló berendezéssel hűtik lakásaikat. Észrevétlenül elkezdtünk alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. E kérdésben a települési önkormányzatoknak különösen nagy szerepe lehet, hiszen sok esetben lokálisan kezelhető problémákról van szó. Őket segíti a Klímabarát Települések Szövetsége.

Reformkutatás a betongyártásban

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Hulladék-újrahasznosítással gyártott alapanyagból készülhetnének a jövő épületei, ha a tudományos élet szereplőinek sikerülne előállítani azt a betont, mely a tervek szerint nem tartalmazna homokos kavicsot. A felfedezés egyrészt megoldást jelenthetne a Föld fogyatkozó homokkészletének problémájára, másrészt segítségével jelentős lépéseket lehetne tenni a bolygónkon felhalmozódott hatalmas mennyiségű hulladék újrahasznosítására is.