Jelenlegi hely

ZöldJövő

Napfényes jövőkép

A Tesla legfrissebb fejlesztése akár ingyenessé is teheti a családi házak energiaellátását tetőcserepes napelemekkel, de a konkurencia is éber, és sorban jelentik be a még kevesebb befektetést igénylő lehetőségeket. Más kutatók ezzel szemben a betonban látják a jövőt, így ne lepődjünk meg, ha hamarosan az aszfalt is megszólít minket.

Klímastratégiák települési szinten

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Tagadjuk vagy sem, szép lassan megváltozik az életünk. Gyakoribbá váltak a viharok és az árvizek, a biztosítók átalakítják stratégiáikat, a városok csapadékvíz-elvezetési rendszerüket, a városban élők pedig légkondicionáló berendezéssel hűtik lakásaikat. Észrevétlenül elkezdtünk alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. E kérdésben a települési önkormányzatoknak különösen nagy szerepe lehet, hiszen sok esetben lokálisan kezelhető problémákról van szó. Őket segíti a Klímabarát Települések Szövetsége.

Reformkutatás a betongyártásban

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Hulladék-újrahasznosítással gyártott alapanyagból készülhetnének a jövő épületei, ha a tudományos élet szereplőinek sikerülne előállítani azt a betont, mely a tervek szerint nem tartalmazna homokos kavicsot. A felfedezés egyrészt megoldást jelenthetne a Föld fogyatkozó homokkészletének problémájára, másrészt segítségével jelentős lépéseket lehetne tenni a bolygónkon felhalmozódott hatalmas mennyiségű hulladék újrahasznosítására is.

Drónok a személyszállításban

Azt, hogy milyen lesz a jövő, sokszor és sokan próbálták már elképzelni. A The Jetsons című animációs sorozatban légi autópályákon furikáztak a szereplők, a Star Warsban és Az ötödik elemben is számos különleges légi közlekedési eszközt látni a felhőkarcolók között kanyargó légi dugókban. Ami a képzelet játéka volt eddig, megvalósulni látszik. Dubajban elvileg júliustól lehet légitaxizni drónokon.

Napfényes jövőkép

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Szép jövő lenne: minden ház tetején napelem. Egyelőre ez a gazdagok kiváltságának tűnik, pedig egyre inkább megfizethető: a rendszer 8-10 éven belül megtérül, és utána húsz-harminc évig ingyen ad áramot. Az Ikea már árul paneleket Nyugat-Európában és Lengyelországban, Magyarországon pedig díjnyertes startupok, fiatal mérnökök ráznák fel a szektort.