Jelenlegi hely

ZöldJövő

Energia a Föld mélyéről

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Hazánkban az ingatlanok fűtési rendszerének kiépítésekor egyre inkább előtérbe kerülnek a költséghatékonysági és környezetbarát szempontok. Magyarországon a geotermikus energia az új sláger, az elmúlt években folyamatosan emelkedett a Föld belső hőjének energiáját hasznosító lakások száma.

Lehetőségek a szemétben

Számos olyan magyar találmányról hallani, amely választ ad a világ hulladékkal kapcsolatos problémáira, működő és hasznos megoldás, igény is mutatkozik rá, mégsem biztos, hogy elterjed. Vannak köztük frissek, éppen nagy áttörés előtt állók, és régiek, amelyek jó ideje várnak a sikerre, sőt olyanok is, amik eltűntek a süllyesztőben. Miért nehéz átlépni a bűvös határt, ami a sikeres prototípust a tömegterméktől elválasztja?

Másodszüret az Élelmiszerbankban

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Zöldség- és gyümölcstermesztők felajánlásait is várja a betakarítási idényben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület annak érdekében, hogy a feleslegessé váló élelmiszereket a megsemmisítés helyett a rászorulók élelmezésére fordíthassák. A szervezet eddig a kereskedőknél felhalmozódó fölöslegek hasznosítására törekedett, legújabb akciójukban viszont akár szüretelést is megszerveznek.

Látványosság és energia

Már egy éve működik Tapolcán a turistalátványosságként és vízi erőműként egyaránt szolgáló vízimalom. Magyarország egyetlen villamos energiát termelő, alulcsapott vízkerekű malma egy közeli hotel részleges ellátását biztosítja.

Jövő a tömegközlekedésben

Négy európai főváros döntött úgy, hogy 2025-től nem engedi belvárosába a dízeles járműveket. Norvégia és Hollandia ugyanekkortól betiltja a nem villanymotoros új autók forgalmazását. Londonban 51 villanybusz rója az utakat, az amszterdami repülőtéren 40, Budapesten 20. A világ legjelentősebb elektromos buszokat gyártó cége, a kínai BYD Komáromban nyitotta meg első európai üzemét, ahonnan éppen a múlt héten gördült ki az első két jármű.