Tizenkét módosító javaslatot nyújt be a kormány családvédelmi programjához a Jobbik – jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.

Fotó: MTI, archív, szerk.

Fotó: MTI, szerk.

A képviselő közlése szerint a költségvetésben meglévő 600 milliárd forintnyi, szerintük homályos vagy értelmezhetetlen célú forrás mintegy feléből finanszírozhatóak lennének javaslataik. Hangsúlyozta: a kormánypárt elgondolásait támogatják, csak azokat „fékezett habzásúnak” tartják.

Az ellenzéki képviselő szerint nem csupán a családi otthonteremtési kedvezmény hitelrészét, hanem a támogatást is bővíteni kellene, de csak százmillió forintnál nem drágább ingatlanok vásárlása és kizárólag magyar állampolgárok esetében.

A példák között említette, hogy a hiteltőke-tartozás elengedésénél az egygyermekes, az egyszülős és a mozaikcsaládoknak ingyenes mediációt biztosítanának.

Hozzátette: négy helyett három gyermek után adnának az anyáknak személyijövedelemadó-mentességet, mégpedig úgy, hogy a kedvezménykeretet az egész család igénybe vehesse.

Saját pontjaik között említette egy bérlakás-program indítását, a családtámogatások inflációkövetésének biztosítását, a programok fogyasztóvédelmi szempontú felülvizsgálatát. Utóbbit azzal indokolta: a cél az, hogy „ne válhassanak mindezen folyamatok hitelcsapdává”.

Minden magyar gyermek kedvezményezését fontosnak tartjuk – jelentette ki a politikus.

Arra a kérdésre, mit gondol a Mazsihisz közléséről, amelyben elítélték Gyöngyösi Márton frakcióvezető 2012-es nyilatkozatát, Z. Kárpát Dániel azt közölte, Magyarországon szólásszabadság van, és nem tartanák szerencsésnek a nyilatkozat minősítését.