Százhatvan milliárd forintos hazai és uniós forrásból csaknem 1200 kilométernyi mellékút, főút és autópálya rendbetétele kezdődött meg az idén – hangoztatta hétfőn Körmenden a Rába-parti várost átszelő 8-as számú főút felújított belterületi szakaszának ünnepélyes átadásán Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A magyar költségvetés az uniós támogatásoknál nagyobb részt vállal az útfelújítások finanszírozásából is, 106 milliárd forintot a magyar állam biztosított a komplex útfelújítási program során – közölte.

Körmenden 823 millió forintos beruházás után a város legforgalmasabb kétszer két sávos  belterületi útja újult meg, kapott teljesen új, megerősített burkolatot, ezen az úton haladhatnak át jelenleg a rábafüzesi határátkelőhely felé és az abból az irányból érkező járművek.

Mosóczi László emlékeztetett: már épül az M8-as út Körmend-Rábafüzes közötti szakaszának 29 kilométeres szakasza, amely szavai szerint 2021 elejére készül el.

Szólt arról is, hogy előkészítés alatt áll a Szombathely-Kőszeg és Szombathely-Egyházasrádóc közötti szakaszok fejlesztése, szintén zajlik felsorolása szerint az M8-as gyorsforgalmi út M7-Dunaújváros-Kecskemét közötti szakaszainak előkészítése is.

A közlekedés fejlesztéséért felelős minisztérium az államtitkár szavai szerint minden erőforrást mozgósít az alsóbbrendű utak felújítása és karbantartása érdekében, így 2010 óta több mint háromezer kilométernyi 4-5 számjegyű útszakasz újult meg a Magyar Közút beruházásában – mondta.

Mosóczi László közölte: a kormány a Magyar falvak program keretében rendelkezésre álló mintegy 150 milliárd forint harmadát a kistelepüléseket érintő mellékúthálózat fejlesztésére kívánja fordítani, és az útdíjbevételek jelentős részét is erre a célra költik majd el.

Bebes István (Fidesz), Körmend polgármestere arról szólt, hogy a fejlesztés során – amelyhez a város 48 millió forinttal járult hozzá költségvetéséből – megújultak a főútra rácsatlakozó utak, felújították a víz- és csatornahálózat egy részét, és megújult egy gyalogos aluljáró is.