A jövő évi költségvetésben 427 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint a baloldal által utoljára benyújtott büdzsében – reagált a nagyobbik kormánypárt Szakács László szocialista képviselő pénteki sajtótájékoztatójára.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a 2018-as költségvetés egészségügyi fejezetét is az igazságtalanság és a korrupció költségvetésének tartja, és mintegy 237 milliárd forintos átcsoportosítást javasol például a háziorvosok és a mentősök munkájának segítésére.

A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: azok a szocialisták beszélnek az egészségügyről, akik kormányzásuk alatt 600 milliárdot vettek el a betegellátásból.

A szocialisták a sorozatos pénzelvonásokkal az összeomlás szélére juttatták az egészségügyet, eladósították a kórházakat, és hagyták azokat lepusztulni – fejtették ki, hozzátéve: üzletelni akartak a betegeken, egyetlen mentőautót sem szereztek be, és az egészségügyi dolgozók nemhogy béremelésre nem gondolhattak, de még el is vettek tőlük egy havi bért.

A Fidesz kormányzása óta folyamatosan pótolja az egészségügytől elvett pénzeket, 500 milliárd forintos fejlesztés és 400 milliárd forintos béremelés valósult meg az egészségügyben, jelentősen csökkent a kórházak adóssága és a várólisták hossza – sorolták, és kitértek arra is, hogy a mentőállomások közel fele teljesen új vagy felújított, félezer új mentőautó állt már szolgálatba, amit további 200 új mentőautó követ, ezzel az összes eset- és rohamkocsit lecseréljük. 

A 2018-as költségvetésben 427 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetésben – írták, kiemelve: folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése, jövőre tovább nő az egészségügyi szakdolgozók és a mentősök bére, és a vidéki kórházfejlesztések után elindulnak a fővárosi kórházfejlesztések is.

MT